Larry Fink, BlackRock

Fink: Ruska invazija na Ukrajinu kraj je globalizacije kakvu znamo

Podijeli

Ruska invazija na Ukrajinu okončala je globalizaciju kakvu poznajemo, kaže čelnik BlackRocka, najvećeg svjetskog menadžera imovinom.

Izvršni direktor kompanije Lari Fink rekao je dioničarima u pismu u četvrtak da je rusko “odvajanje od globalne ekonomije” nakon napada na Ukrajinu dovelo do toga da vlade i kompanije preispituju svoje oslanjanje na druge nacije.

“Ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je globalizaciju koju smo pratili u posljednje tri decenije”, napisao je Fink.

Izvršni direktor, čija kompanija upravlja imovinom od 10 biliona dolara, predvidio je da će ruska izolacija “podstaći kompanije i vlade širom svijeta da ponovno procijene svoje zavisnosti od tuđih tržišta i ponovno analiziraju i preispitaju svoje strategije”.

No, neke zemlje bi mogle imati koristi od fokusiranosti na izgradnji domaćeg poslovanja, jer kompanije po pravili radije posluju u blizini a da je ovaj trend već pokrenula pandemija.

Na početku pandemije, zemlje su se borile da očajnički obezbijede potrebnu ličnu zaštitnu opremu proizvedenu u Kini. Kada su se ekonomije ponovo otvorile a potražnja porasla, uska grla u lancu snabdijevanju pomogla su da se inflacija podigne na nivoe koji nijesu viđeni decenijama. Nedostatak poluvodičkih čipova , posebice, mučio je industrije tijekom prošle godine, od proizvođača automobila do tehnoloških tvrtki.

A sada je ruski napad na Ukrajinu – praćen brzim i oštrim zapadnim sankcijama i nizom napuštanja kompanija – poremetio međunarodna izvozna tržišta. Cijena Brent sirove nafte porasla je iznad 139 dolara po barelu početkom marta, jer su se kupci bojali šokova u snabdijevanju, iako je nafta od tada pala.

“Energetska sigurnost pridružila se energetskoj tranziciji kao glavni globalni prioritet”, ocijenio je Fink.

Iako Fink predviđa da bi se potrošnja uglja mogla povećati tokom sljedeće godine, dok Evropa i Azija pokušavaju da se otarase zavisnosti od ruske nafte i gasa, rastuće cijene energije vjerovatno će učiniti obnovljive izvore konkurentnijima, smatra on.

“Dugoročno, vjerujem da će nedavni događaji zapravo ubrzati pomak prema zelenijim izvorima energije u mnogim dijelovima svijeta”, napisao je Fink.