The Wall Street Journal: Jahta Romana Abramoviča hitno napustila Crnu Goru, ni gorivo nije natočeno

Podijeli

Kapetan superjahte Romana Abramoviča vrijedne 600 miliona dolara hitno je napustio luku u Crnoj Gori, u trenutku dok su vlade pojačavale svoje sankcije protiv ruskih oligarha, piše The Wall Street Journal.

Uticajni američki dnevnik piše da je 12. marta, samo dva dana nakon što je Velika Britanija sankcionirala ruskog oligarha Abramoviča, njegova jahta stigla u Crnu Goru iz Barselone. Kapetan plovila planirao je da napuni gorivo u luci Tivat, no jahta je dan kasnije hitno otišla, bez preuzimanja goriva.

Dva dana nakon što je Solaris napustio Tivat, Evropska unija najavila je novi talas sankcija usmjerenih na rusku elitu — uključujući Abramoviča — kao odgovor na odluku Moskve da napadne Ukrajinu. Crna Gora nije članica EU, ali je 1. marta poručila da se pridružuje evropskim sankcijama protiv Rusije, piše američki dnevnik i dodaje da su lokalni mediji javili da je sprovođenje tih sankcija više puta odgađana.

Solaris je u ponedjeljak stigao u luku Bodrum na jugozapadu Turske. Put jahte – kao i put Abramovičevog drugog luksuznog plovila, Eclipse – pomno je praćen usred sve većeg interesa oko lokacija imovine koja je ciljana zapadnim sankcijama.

Business Insider podsjeća da su luksuzne jahte i privatni avioni drugih sankcioniranih osoba zaplijenjeni u zemljama EU, od objave mjera. Turska bi ipak mogla pružiti utočište ruskoj imovini, s obzridom da Ankara neće uvesti sankcije Moskvi, za razliku od kolega članica NATO-a.

Nakon što je bio usidren u brodogradilištu u Barseloni na popravci od kraja 2021, Solaris od 460 stopa napustio je Barselonu 8. marta, stigavši ​​u Tivat četiri dana kasnije. Radnici pristaništa rekli su za američki list da niko nije sišao s broda dok je bio usidren u luci, gdje je ostao samo jedan dan, prema informacijama s web stranica za praćenje brodova.

Izvršni direktor luke rekao je za The Journal da je zaposleni tivatske agencije za jahte nakratko uskočio u Solaris kako bi provjerio pasoše i ostalu papirologiju posade – za koju list navodi da ima najmanje 50 ljudi – prije nego što je brod otišao bez dopunjavanja goriva.

Abramovič, koji je i dalje vlasnik fudbalskog kluba Chelsea i čiju imovinu Bloomberg procjenjuje na oko 14 milijardi dolara, ima bliske veze s Kremljom, piše američki listi i dodaje da je njegovo ime na listi sankcionisanih oligarha koje je Velika Britnija objavila 10. marta a EU pet dana kasnije.

Njegovo drugo plovilo, Eclipse, koje je nešto veća, sa 533 stopa i vrijedno 700 miliona dolara, stiglo je u utorak u Marmaris, na jugozapadu Turske, isplovivši s Kariba krajem februara. Njegov privatni avion vrijedan 65 miliona dolara otputovao je u Istanbul prošle sedmice, ali je tamo ostao samo jedan dan.

Abramovičevi predstavnici nijesu odgovorili na zahtjev časopisa za komentar. Ni Porto Montenegro, kako dodaju, nije odgovorio na upit Business Insidera za komentar koliko je Solaris bio privezan u Tivtu, da li je ondje točio gorivo i da li je neko od osoblja napuštalo brod.