Milojko Spajić

Montenegro Works bez prihoda, potrošiće skoro 200.000 eura iz budžeta

Podijeli

Državno preduzeća Montenegro Works (MW) planira da ove godine potroši 197,1 hiljadu eura, a finansiraće se iz osnovnog kapitala, odnosno od novca koji je Vlada dala toj firmi pri osnivanju, piše u finansijskom planu za ovu godinu te kompanije.

Vijesti pišu da na prihodnoj strani nije ništa planirano. Prema odluci o osnivanju kompanije predviđeno je da se u nastavku rada ona finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode s obzirom na to da će se baviti savjetovanjem državnih kompanija.

Osnivački kapital preduzeća je bio 490.000 eura, a finansijski direktor MW Jovan Gošović je juče na konferenciji za novinare kazao da je ta kompanija predala svoj finansijski izvještaj za prethodnu godinu Upravi prihoda i carina i da su se od početka rada se trudili da svedu troškove na najmanju moguću mjeru.

”Potrošili smo 40.000 eura od osnivačkog kapitala što nije mnogo i zaposlili smo dvoje ljudi”, kazao je Gošović

Najveći dio novca od planiranih rashoda će ove godine otići na troškove i naknade zarada – 150 hiljada, od čega 126 hiljada za bruto zarade, 7,6 hiljada na isplate po osnovu ugovora o djelu i 17,1 hiljada za članstvo u Odboru direktora i drugo.

U planu se navodi da se trošak bruto zarada odnosi na sedam zaposlenih koliko je planirano da bude angažovano u kompaniji do kraja ove godine.

Ostali troškovi od 47 hiljada odnose se na troškove zakupnine, konsultantskih usluga, amortizacije, kancelarijskog materijala…, a dodatnih deset hiljada biće uloženo u kancelarijski inventar i računarsku opremu.

Vlada je juče na sjednici utvrdila Izvještaj o rezultatima eksterne revizije firmi u većinskom vlasništvu države za period od 2016. do 2020. godine u kome je jedna od zaključaka da MW pripremi nacrt dokumenta sa jasnim kriterijumima i procesom selekcije članova Odbora direktora u tim firmama.

Na jučerašnjem predstavljanju medijima tog izvještaja, izvršni direktor MW Filip Radulović kazao je da rezultati nijesu ohrabrujući, te da je potrebno da se politike u upravljačkim strukturama firmi promijene, dok je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio da će se uspostaviti kriterijumi za izbor članova u odborima direktora i da je bitna stvar za budućnost.

Montenegro Works je osnovan u drugoj polovini prošle godine, a ta firma se bavi praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države i stručnom podrškom u sprovođenju reformi radi efikasnijeg upravljanja.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić juče je kazao da je Montenegro Works zapravo startap kompanija.

Čitajte još:

MMF pitao Spajića čemu služi Montenegro Works