Business

Toshiba na meti vlasnika privatnog kapitala

Podijeli

Akcije kompanije Toshiba naglo su skočile nakon što je Bain Capital najavio mogući otkup dionica. Akcije su skočile 6,7 odsto zbog očekivanja da bi globalni giganti mogli da stanu u red da kupe privatnu kompaniju za koju se trenutno utrkuje više akcionara.

Najveći akcionar Toshibe, singapurska kompanija Effissimo Capital Management, u podnesku je u četvrtak navela da je pristala da proda svoj udio od 9,9 odsto Bainu, ako američka kompanija pokrene tendersku ponudu. Inače, kompanije Bain i Effisimo su se udružile kako bi zajedno preuzele firmu.

Reuters javlja da su i drugi globalni fondovi privatnog kapitala zainteresovani da preuzmu Toshibu, a sporazum između Baina i Effisima neće ih, kako su saopštile, poremetiti.

Drama oko sudbine 146-godišnje kompanije uslijedila je nakon novembarske objave Toshibe da planira da se podijeli u tri kompanije u pokušaju da umiri akcionare koji pozivaju na radikalnu reformu nakon godina finansijskih i upravljačkih skandala.

Tokom petomjesečnog perioda, Toshiba je vodila razgovore sa privatnim kompanijama, ali je odlučila da ne prihvata potencijalne ponude. Navodili su različite razloge, uključujući moguće sukobe sa japanskim zakonom o nacionalnoj bezbjednosti i potencijalno protivljenje antimonopolskih regulatora.

Japanski ministar industrije Kōichi Hagiuda rekao je u petak da Toshiba posjeduje nacionalne bezbjednosne tehnologije, kao što su nuklearna energija i poluprovodnici te da je važno osigurati da se takva preduzeća zadrže i rastu.

Predstavnici kompanije su na konferenciji rekli da će pažljivo pratiti situaciju.