Fortenova grupa od sada 100 odsto vlasnik Mercatora

Podijeli

Hrvatska kompanija Fortenova grupa, saopštila je da je postala jedini vlasnik Mercatora, slovenačkog lanca hipermarketa koji posluje i u Crnoj Gori (lanac marketa IDEA).

Do te promjene došlo je otkupom akcija od manjinskih dioničara u iznosu od 22,4 miliona eura.

“Isplata manjinskim deoničarima izvršena je korišćenjem vlastitih sredstava Fortenova grupe i pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu”, rekao je Džejms Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.

Postupak je kako se dodaje, okončan prenosom 621.251 deonice Merkatora i Fortenova je sada vlasnik svih njegovih akcija.

Nova ekonomija podsjeća da je prije tačno godinu dana Fortenova grupa postala većinski vlasnik Mercatora i postigla dogovor o refinansiranju duga ovog trgovinskog lanca u iznosu od 385 miliona eura.

Fortenova grupa je tada osigurala refinansiranje kredita koje je Mercatoru dalo 55 banaka.

Refinansiranje duga je omogućeno nakon što je Fortenova prodala Poslovne grupu zamrznute hrane za 615 miliona eura.

Tomislav Čizmić, izvršni direktor Mercatora, je prošle godine rekao da su tokom sljedećih pet godina prioritet razvoj i obnova maloprodajne mreže u Sloveniji i Srbiji, i rast, prije svega, na srpskom tržištu.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe podsjetio je da je Merkator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji i sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori.

Konzum je, kako je dodao, vodeći Fortenovin maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Konzum i Mercator, kako se dodaje, imaju značajan kombinovani udio u hipermarketima koji posluju u Bosni i Hercegovini.

Fortenova grupa nastala je od nekadašnje hrvatske kompanije Agrokor 2019. godine.
To se desilo nakon dvije godine dužničkog procesa koji je vodila vanredna uprava te kompanije koja je u tom trenutku imala oko 50.000 zaposlenih radnika.