IKEA ulaže 373 miliona dolara u projekte solarnih parkova u Njemačkoj i Španiji

Podijeli

Ingka Grupa, vlasnica većine IKEA trgovina širom svijeta, kupila je devet projekata solarnih fotonaponskih (PV) parkova u Njemačkoj i Španiji za ukupno 340 miliona eura, u pokušaju da generiše više obnovljive energije nego što troši.

Najveći svjetski trgovac namještajem saopštio je u srijedu od njemačkog developera Enerparc kupuje projekte koji će imati zbirni kapacitet od 440 megavata.

“Očekivana proizvodnja… biće dovoljna da pokrije potrebe svih IKEA trgovina i skladišta u dvije zemlje, čime će poslovanje Ingka Grupe biti uglalj-neutralno”, saopšteno je iz kompanije.

IKEA posluje putem franšiznog sistema s Ingka Group, glavnim primaocem franšize za vlasnika brenda Inter IKEA. IKEA u cjelini ima za cilj da bude klimatski pozitivna ili da smanji emisije štetnih gasova više nego što emituje cijeli njen lanac.

“Projekti su u ranoj fazi i očekuje se da će biti spremni za gradnju krajem 2022, nastavljajući se u 2023. Sama izgradnja trajaće otprilike šest mjeseci”, naveli su iz Ingka Group.

Grupa sada posjeduje 547 vjetroturbina u 14 zemalja, 10 solarnih parkova i 935.000 solarnih panela na krovovima IKEA trgovina i skladišta, koji zajedno proizvode više od 4 teravatt sata električne energije.