Bemax počeo obnovu dionice koja će spojiti Mateševo s auto-putem

Podijeli

Kompanija Bemax je u ponedjeljak 4. aprila počela rekonstrukciju puta R13, Bioče – Mateševo – Kolašin, i cilj je da se taj dio od petlje Mateševo, koja je u sklopu auto puta, spoji sa regionalnim putem Kolašin – Mateševo, kazao je CdM-u koordinator za auto put kompanije Bemax, Milo Muhadinović.

Rok za završetak radova je šest mjeseci.

“Rekonstrukcija se sastoji iz izgradnje dva nova mosta – jedan preko rijeke Tare, a drugi preko rijeke Drcke. Što se tiče mosta na rijeci Tari on je dužine 56 metara sa dva raspona dužine od 28 metara i srednji stub je visine 8,1 metar. Most se temelji na šipovima čiji su prečnici od 1,2 do 1,5 metara, a njihova dužina varira od 17 do 28 metara”, pojasnio je Muhadinović.

Prema njegovim riječima, što se tiče mosta Drcka on je za jedan raspon veći od mosta na Tari, i dužine je 72 metra, dva raspona su dužine 22 metra, treći je dužine 28 metara, a visina najvišeg stuba je 8,6 metara. I taj most se temelji na šipovima, isto prečnika od 1,2 do 1,5 metara, s tim što je najveća dužina šipa na ovom mostu 27 metara.

“Što se tiče ostalih radova na trasi, imamo radove na armirano-betonskim i gravitacionim portpornim zidovima, radove na odvodnjavanju, radove na zaštiti kosina, kao i radove na samoj kolovoznoj konstrukciji i saobraćajnoj signalizaciji”, istakao je Muhadinović.

On je u izjavi za CdM rekao je dio radova koji se obavlja regulacija rijeke Drcke od postojećeg do novog mosta na rijeci.

“Tender za ovaj posao bio je prije otprilike mjesec dana, i vrijednost radova je 5.099.149,94 eura bez PDV-a. Rok za izvođenje radova na ovoj rekonstrukciji je šest mjeseci”, zaključio je za CdM Muhadinović.