Shein

Ko je Kinez koji je iz sjenke napravio modni brend vrijedniji od Zare i H&M-a

Podijeli

Ovih dana u medijima se piše o malopoznatoj kineskoj modnoj kompaniji Shein. ‘Malopoznatoj’ ako imate preko 30 godina.

Naime, ova kompanija u posljednjoj rundi finansiranja prikupila je između milijardu i dvije milijarde dolara i sada je procijenjena na više od 100 milijardi, što je čini vrednijom od Zare i H&M-a zajedno, piše Bonitet.

Shein je poznat po prodaji jeftine odeće i drugih predmeta, s više od 2.000 novih stilova koji se dodaju dnevno. Radi po narudžbi, što znači da se odjevni predmeti prodaju u malim serijama i masovno se proizvode samo ako postanu hitovi.

Shein u brojkama

Prošle godine su pretekli Amazon i postali prva aplikacija za kupovinu u SAD-u. Prema izvještaju Earnest Researcha, Shein je i najveći trgovac brze mode u SAD-u po prodaji u junu, nadmašivši H&M, Zara i Forever 21.

Njihova agresivna taktika na društvenim mrežama uključuje plaćena partnerstva s influenserima i slavnim ličnostima poput Adison Rae i Madeline Peč, koja pomažu brendu da privuče nove kupce iz generacije Z. Zauzvrat, mladi potrošači često objavljuju TikTok video snimke svojih kupovina pokazujući ogromne narudžbe nedavno kupljenih artikala.

Evo i nekoliko brojki o njima:

Prosječna cijena proizvoda – oko 10 dolara,
isporučuju u 220 zemalja svijeta,
na mrežama imaju preko 250 miliona pratilaca,
preko sedam hiljada zaposlenih,
zapošljavaju preko 200 dizajnera.

Međutim, veliki rast pratile su i kontroverze. Uticaj na životnu okolinu, krađa dizajna, loš kvalitet odjeće su samo neke od njih.

Osnivač prvo zaradio na vjenčanicama

Kris Su je rođen 1984. godine u kineskoj provinciji Šandong. Diplomirao je na Univerzitetu nauke i tehnologije Ćingdao 2007. i preselio se u Nanjing da radi za konsultantsku kompaniju za integrisani marketing, Nanjing Aodao Information Technology Co, 2008. godine, gdje se specijalizovao za SEO.

Nakon što je shvatio za komercijalnu vrijednost prodaje kineske robe na međunarodnim tržištima, napustio je kompaniju i počeo da radi na izgradnji online maloprodajne prodavnice za jeftine artikle sa dva suosnivača.

Za to vrijeme, Su je otkrio da su vjenčanice bile jedan od najtraženijih proizvoda sa međunarodnog tržišta. Kada je shvatio da je jedina stvar koja sprječava međunarodne kupce da kupuju proizvode konverzija valuta, ‘nestao’ je sa cijelim svojim SEO timom. Koristeći novac zarađen prodajom venčanica, počeo je da se fokusira na izgradnju SheInside-a, sada poznatog kao SHEIN.