Montenegro flag, kotor, boka kotorska, bokokotorski zaliv

Kotor među najljepšim malim gradovima Evrope

Podijeli

Kotor je, prema izboru sajta worldatlas.com, uvršten na listu najljepših malih gradova Evrope

Uz Kotor, tu se našao i Bled iz Slovenije, kao i Taormina (Italija), Port Isaac (Velika Britanija), Dingle (Irska), Edam (Holandija), Český Krumlov (Češka), Cassis (Francuska), Zermatt i Wengen (Švajcarska).

„Priznanje dolazi u pravom trenutku pred ljetnju sezonu, kao odličan poziv svim zainteresovanima da posjete Kotor bez obzira na to da li su planirali kratkotrajno zadržavanje ili da provedu cijeli odmor u našem gradu. Kotor je spreman za turističku sezonu od koje se očekuje da bude bar kao prethodne godine“, kaže za Biznis.rs gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

Kako se navodi u obrazloženju sajta worldatlas.com, Kotor ima sve ono što jedan savršen turistički grad treba da ima: mali, ali prelijepo sređen Stari grad sa mnogobrojnim znamenitostima, impozantnu tvrđavu koja bdi nad gradom i sa koje se prostiru neki od najljepših pogleda koje ćete ikad vidjeti, izlaz na more, prenio je Biznis.rs.

Kotor je jedan od najljepših gradova Crne Gore. Nalazi se u samom srcu Boke, u dnu planine Lovćen. Smješten je na kraju jednog od najljepših zaliva na svijetu. Krije mnoga kulturna bogatstva koja potiču još iz srednjeg vijeka i danas mu daju poseban šarm i doprinose njegovoj današnjoj vrijednosti. Stari grad Kotor se nalazi na listi UNESCO svjetske kulturne baštine od 1979. godine, podsjeća portal.

U centru grada postoji kontinuirana mješavina drevne arhitekture i modernih sadržaja. Stepenice vode do brojnih vidikovaca sa kojih se pruža pogled na Bokokotorski zaliv.

„Zanimljivo je da turisti koji dolaze u Kotor više pažnje obraćaju na istorijsko nasljeđe grada nego na osnovne navike zbog kojih se bira mjesto za ljetovanje. Ovim priznanjem ljepote Kotora dobile su potvrdu i relevantnih turističkih publikacija. Iako se misli da Kotor živi samo u ljetnjoj sezoni, on ima mnogo više da ponudi kroz cijelu godinu svojim atrakcijama“, ističe Jokić.

Među najpoznatijim atrakcijama koje ostavljaju utisak na turiste svakako je Kotorska tvrđava, tvrđava Svetog Ivana ili San Đovani, kako je poznata među lokalnim stanovništvom.

Iako o ovoj tvrđavi nema puno informacija, smatra se da je izgrađena još u 9. vijeku, a tokom vremena je rušena i obnavljana mnogo puta.