Investitori iz Kumbora zainteresovani da od Rusa preuzmu najveću srpsku naftnu kompaniju

Podijeli

Azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOCAR), investitori u rizort Portonovi u Kumboru, zainteresovana je za preuzimanje većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije i u vezi s tim u kontaktu je kako s Vladom Srbije, tako i s većinskim vlasnikom NIS, ruskom državnom kompanijom Gaspromnjeft.

Poslije početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, Moskva se našla pod udarom ekonomskih sankcija zapadnih zemalja, uključujući i onih koje se odnose na trgovinu energentima. To izaziva bojazan da će se NIS suočiti sa problemom snabdijevanja svoje rafinerije u Pančevu sirovom naftom preko teritorije Evropske unije (EU), piše Demostat.

Unija je zabranila prodaju i transport “crnog zlata” na svojoj terioriji kompanijama u trećim zemljama čiji je većinski vlasnik ruski kapital. Baš takav slučaj je sa kompanijom NIS u kojoj ruski državni gigant Gaspromnjeft posjeduje 51 odsto akcija, dok je manjinski paket u rukama Vlade Srbije.

Međutim, prije nekoliko dana pojavile su se informacije da je EU, ipak, odlučila da izuzme Srbiju iz tih sankcija ruskim kompanijama, što znači da bi NIS i dalje mogao redovno da se snabdijeva naftom i normalno posluje.

Izvor Demostata ističe da bi u slučaju da do takve situacije mora da dođe i Moskvi odgovaralo da SOCAR otkupi akcije koje u kompaniji NIS posjeduje Gaspromnjeft. Azerbejdžan i Rusija imaju veoma dobre diplomatske odnose. Takođe, SOCAR ostvaruje veoma plodnu saradnju sa ruskim naftnim i gasnim kompanijama.

Ako bi Gaspromnjeft prodao NIS azerbejdžanskoj kompaniji, to bi na drugoj strani mogao da kompenzuje kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOKAR-om, objašnjava sagovornik Demostata.

Prema njegovim riječima, prelazak NIS u ruke SOCAR bi bio “zgodan” i za zapadne zemlje.

Kompanija SOCAR, čije je sedište u Baakuu, jedna je od najvećih u svetu za proizvodnju fosilnih goriva. Kompanija pored nafte eksploatiše i gas kako na kopnu tako i u dijelu Kaspijskog jezera koje pripada Azerbejdžanu.

SOCAR je najveći dioničar sa udjelom od 58 odsto i u Transanadolijskom gasovodu (TANAP) i ima 20 odsto vlasništva u Transjadranskom naftovodu, piše Demostat.

U Portonovi do sada uloženo 800 miliona eura

Kompanija SOCAR je u Crnoj Gori prisutna već 10 godina, gdje je bila glavni investitor u projekat gradnje i upravljanja rizortom Portonovi u Kumboru kod Herceg Novog.

U kompleks Portonovi, prema posljednjim podacima iz Vlade, do sada je uloženo gotovo 800 miliona eura, što je skoro duplo više od iznosa predviđenog ugovorom.