Andy Jassy Amazon CEO, Endi Džesi

Direktor Amazona pisao dioničarima: Ono što smo planirali za tri godine, ispunili smo za 15 mjeseci

Podijeli

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi objavio je u četvrtak svoje prvo godišnje pismo dioničarima otkako je prošle godine preuzeo kormilo od osnivača kompanije Džefa Bezosa.

Džesi je pisao o enormnom rastu koji je Amazon doživio tokom pandemije koronavirusa, posebno u svom osnovnom maloprodajnom poslovanju, jer su ljudi manje izlazili u prodavnice i oslanjali se na diva e-trgovine i za osnovne ali i manje bitne robe.

“Za 15 mjeseci smo ostvarili rezultate ekvivalente trogodišnjem planu”, rekao je Džesi, ​​koji je preuzeo ulogu glavnog izvršnog direktora od Bezosa u julu 2021. Bezos je tada prešao na poziciju izvršnog predsjednika uprave Amazona.

Amazon je ostvario rekordnu dobit tokom pandemije ali se suočio i sa logističkim i troškovnim izazovima dok je pokušavao da drži korak s potražnjom, napisao je Džesi. Amazon je stoga povećao svoju mrežu skladišta kako bi mogao obraditi povećan broj narudžbi.

“Prvih 25 godina Amazona proveli smo u izgradnji vrlo velike mreže ispunjenja, a zatim smo je morali udvostručiti u posljednja 24 mjeseca kako bismo zadovoljili potražnju kupaca”, poručio je prvi čovjek Amazona.

Kompanija je do kraja prošle godine imala 410 centara i 260.000 vozača za dostavu širom svijeta.

Povrh logističkih izazova, Amazon se takođe borio i s učincima zaoštrenog tržišta rada, što je kompaniji otežalo premještanje zaliha.

Ograničenja u lancu snabdijevanja takođe su dodala još jedan izazov, budući da su okeanski, vazdušni i kamionski kapaciteti postali ograničeni, a cijene kontejnerskog saobraćaja znatno porasle.

“Nije normalno da kompanija bilo koje veličine može odgovoriti na nešto tako diskontinuirano i nepredvidivo kao što su posljedice aktuelne pandemije”, napisao je Džesi u pismu dioničarima.