Dolar značajno ojačao

Podijeli

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno je porasla, prenose agencije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 100.47 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 99.68 bodova. Index piše da je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 125.35 na 126.35 jena, najviši nivo u 20 godina.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0815 dolara, nedaleko najniže nivoe u dvije godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1.0905 dolara.

Za razliku od Feda, koji najavljuje agresivno povećanje kamata, Evropska centralna banka (ECB) je suzdržana po tom pitanju. Predsjednica ECB-a Kristin Lagard kazala je juče, nakon redovne sjednice čelnika banke, da nema jasnog vremenskog okvira kada bi ECB mogao početi da povećava kamate i da bi to moglo biti sedmicama, pa i mjesecima nakon što centralna banka ukine programe podsticaja u trećem tromjesečju.

Azijske berze prate pad Wall Streeta

Na azijskim berzama cijene dionica su pale, kao i na Wall Streetu dan prije, a najviše u Kini jer tamošnja centralna banka nije smanjila ključne kamatne stope premda su se očekivali novi monetarni podsticaji.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oko 7 sati bio je u minusu 0.3 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0.5 i 0.7 odsto. U Hong Kongu, Australiji, Singapuru i još nekim zemljama regije danas se zbog uskrsnih blagdana ne radi.

Najviše su pale cijene dionica u Šangaju jer su ulagači razočarani zbog nedostataka novih ekonomskih podsticaja.

Kako se zbog strogih mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa rast ekonomije usporava, analitičari su očekivali da će kineska centralna banka smanjiti kamatne stope. No, to nije učinila.

“To je iznenadilo ulagače, s obzirom na oštro usporavanje rasta ekonomije i pozive političkih vlasti na nove monetarne podsticaje. Ovo pokazuje da centralna banka nije baš voljna da agresivno olabavi monetarnu politiku. No, mislimo da nema puno izbora i da će uskoro to morati učiniti”, kaže Julian Evans-Pritchard, ekonomista u kompaniji Capital Economics.

Ni na ostalim berzama jutros ne vlada bolje raspoloženje jer je ulagače razočarao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu. Posljedica je to solidnih, ali ne i impresivnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka.

Još i više ulagače zabrinjava visoka inflacija, koja se u SAD-u kreće na najvišim nivoima u 40 godina, zbog čega američka centralna banka najavljuje agresivno povećanje ključnih kamatnih stopa.

John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazao je juče da je povećanje kamata za pola postotnog boda u maju vrlo razumna opcija, što pokazuje da čak i oprezniji čelnici Feda podržavaju brže zaoštravanje monetarne politike.

To je i ključan razlog velikog rasta američkog dolara.