business, businessman

Na pomolu akvizicija od 63 milijarde dolara: Beneton preuzima italijansku firmu

Podijeli

Italijanska porodica Benetton i američki investicijski fond Blackstone dali su ponudu za preuzimanje kompanije Altantia za 63 milijarde dolara, kako bi je preuzeli u privatno vlasništvo i spriječili interese konkurenata u ovom operateru aeodroma i auto-puteva.

Ističući privlačnost infrastrukturnog sektora, ugovor bi bio druga najveća transakcija na svijetu u ovoj godini nakon Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda u vrijednosti od 69 milijardi dolara, prenose agencije.

Alesandro Beneton, predsjednik holding firme Edizione, rekao je da je jedan od ciljeva očuvanje integriteta Atlantie i njenog italijanskog identiteta, dodajući da su u Blackstoneu pronašli dugogodišnjeg suinvestitora i partnera.

Biznis info prenosi da Edizione posjeduje trećinu dionica Atlantije.

Ponuda najavljuje novu fazu za Atlantiju koja prodaje svoju domaću kćerku firmu za gradnju auto-puteva kako bi povukla crtu pod sporom izazvanim smrtonosnim rušenjem mosta 2018.

Prodajom će se smanjiti Atlantijin dug od 38,6 milijardi eura, a u njenu će blagajnu donijeti 8 milijardi eura.

Benettons i Blackstone izjavili su u četvrtak da će ponuditi 23 eura po dionici, premiju od 24,4 odsto na cijenu dionice.

Premija raste kada se uzme u obzir da će ulagači koji ponude svoje dionice i dalje dobiti predloženu dividendu od 0,74 eura po dionici.