mobilni telefon, mobile phone, work, posao, work from home, posao od kuće, posao sa daljine, remote work

Google ukida sve aplikacije za snimanje poziva

Podijeli

Kompanija Google planira da sa svoje platforme Play Store ukloni sve eksterne aplikacije za snimanje telefonskih poziva na mobilnim uređajima.

U okviru Androida 10, Google je podrazumijevano ukinuo opciju snimanja poziva, a od 11. maja ove godine kompanija implementira nova pravila za Google Play Store, piše GSM Arena. Novim pravilima se sprečava i da eksterne aplikacije koriste Accessibility API za snimanje audio poziva.

Pomenute izmjene u okviru politike uslova korišćenja su implementirane kako bi se poboljšala privatnost i bezbjednost korisnika, a posebno zbog činjenice što zakoni o snimanju poziva značajno variraju od države do države.

Od ove promjene su izuzete sistemske, unaprijed instalirane aplikacije, koje već imaju dozvolu za pristup Accessibility API-ju i na njih se ovo ukidanje neće primijeniti. To se odnosi na Pixel i Xiaomi uređaje, koji imaju sopstvene aplikacije za snimanje poziva.

Za pomenute uređaje se smatra da imaju izvornu funkciju snimanja poziva, ali postoji mogućnost da će u budućnosti biti implementirana neka dodatna pravila i za ovakve situacije.