Buddha Bar Beach, Porto Montenegro

Optimistične prognoze: Svako treće novo radno mjesto biće u turizmu

Podijeli

Sektor turizma i putovanja u idućoj deceniji će nastaviti rast i generisati 126 miliona novih radnih mjesta, čime će biti pokretač globalnog ekonomskog oporavka, prognozira Svjetski savjet za putovanj i turizam (WTTC) s globalnog samita na Filipinima.

Prognoze i komentare stanja u sektoru turizma i putovanja s obzirom na pandemiju i druge izazove, WTTC je sažeo u novom izvještaju o ekonomskom učinku sektora i predstavio na samitu u Manili, prvom takvom globalnom skupu tog Savjeta od početka pandemije s više od hiljadu učesnika iz svijeta, uključujući čelne ljude velikih kompanija iz globalnog turizma i putovanja, ministre, stručnjake i medije.

Prema izvještaju WTTC-a, koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, u idućih deset godina sektor očekuje brži rast od ukupne globalne ekonomije te se predviđa da će putovanja i turizam rasti po prosječnoj stopi od 5.8 godišnje od 2022. do 2032. i dosegnuti 14.6 biliona američkih dolara ili oko 11.3 odsto ukupne globalne ekonomije.

“U idućoj deceniji, gotovo svako treće novo radno mjesto u svijetu biće povezano sa sektorom turizma i putovanja, a gledajući ovu i iduću godinu, WTTC predviđa svjetliju budućnost s obzirom da će i BDP i zaposlenost dostići nivo prije pandemije do iduće godine”, izjavila je predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Džulija Simpson.

Ocjenjuje da je sektorski oporavak u 2021. bio sporiji od očekivanog samo dijelom zbog uticaja varijante koronavirusa omikron, ali najviše zbog nekoordiniranog pristupa vlada koje su, kako je rekla, odbile savjete Svjetske zdravstvene organizacije koja je tvrdila da zatvaranje granica neće zaustaviti širenje virusa nego naštetiti ekonomiji i sredstvima za život.

Optimizam za 2022. i 2023. godinu

Ipak, više optimizma za sektor, WTTC vidi u 2022. i posebice 2023, za kada predviđa da bi BDP za putovanja i turizam mogao dostići nivo prije pandemije, odnosno da će već do kraja 2022. doprinos sektora BDP-u porasti za, kako kažu, ogromnih 43.7 odsto, na gotovo 8.4 biliona dolara, što iznosi 8.5 odsto (ukupnog) globalnog BDP-a i samo 13.3 odsto iza nivoa iz 2019. godine.

To će biti usklađeno i s povećanjem zaposlenosti u putovanju i turizmu, koja bi se 2023. mogla približiti nivou iz 2019. godine.

Kada je riječ o 2021. godini, u WTTC-ovom izvještaju kaže se da je to bila godina početka oporavka globalnog sektora putovanja i turizma nakon dvije godine zastoja zbog pandemije te da se doprinos sektora globalnom BDP-u povećao za 21.7 odsto, dosegnuvši više od 5.8 biliona dolara.

Hina/Index.hr