Šolak širi poslovnu imperiju: Pula dobija novi hotel vrijedan pola milijarde eura

Podijeli

Pula će uskoro biti bogatija za novi, pola milijarde vrijedan luksuzni hotel. Projekat će voditi Dragan Šolak, srpski milijarder i osnivač telekomunikacione kompanije koja posluje i u Crnoj Gori, United Group.

Kako javljaju hrvatski mediji, riječ je o projektu koji je izazvao politički spor u lokalnoj vlasti Pule, no nakon nedavnog predstavljanja projekta predstavnicima gradskog vijeća čini se da je administrativnih prepreka više nema.

Indikator prenosi da će se hotel Valkane graditi na mjestu nekadašnjeg kamenoloma, pa će se izgradnjom sanirati i prostor koji je napušten od 1965. godine. U idejnom rješenju koje je izradio studio 3LHD predviđena su maksimalno dvije podzemne i sedam nadzemnih etaža, a planirano je da hotel ima ukupno 180 soba.

U podzemnom dijelu nalaziće se 183 parkirna mjesta koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe hotela. Prema pisanju Poslovnog dnevnika, postoje ideje o uređenju plaža, ali većih zahvata u priobalju neće biti.

“U osmišljavanju ovog idejnog rješenja vodili smo se istorijskim kontekstom lokacije, kao i prirodnim okruženjem, šumom, obalom i kamenom. Zahtjevi moderne arhitekture maksimalno su povezani i integrisani s prirodnim krajolikom i poštovanjem životne sredine, a to je bio naš modus operandi kako u ovom tako i u drugim projektima, rekao je menadžer projekta Zoran Kostić.

Dodao je i kako su od nepristupačnog prostora na inače popularnoj lokaciji pokušali da naprave projekat vezan uz prirodu koja pripada okolini, a da šumski park i dalje bude dostupan javnosti.

Kostić je istaknuo kako je iz prezentacije jasno da investitor ne namjerava da gradi izolovano naselje, betonira obale i mijenja šetne staze, kako strahuju kritičari.

“Nijedna od ovih tvrdnji nije istinita. Cilj je što više objediniti privatna ulaganja unapređenjem javnog prostora, pa će tako ukloniti četiri metra visoku ogradu s privatnih teniskih terena i otvoriti pristupačni park u sklopu hotela. Ono što napominjemo jeste da je za realizaciju projekta potrebno posaditi 150 do 200 novih stabala, što će dodatno obogatiti cijelo područje”, rezimira Poslovni dnevnik Kostićeve riječi.

Ako ste propustili:

Kako je Dragan Šolak postao najveći medijski magnat u regionu