Građevina, zgrada, stan, stanovi, stambena, building, construction, master quart kvart, master inženjering

Poskupljenje materijala uzdrmalo tržište nekretnina: Manje novih stanova na atraktivnim lokacijama

Podijeli

Poskupljenje građevinskog materijala se nijesu mogli ni kontrolisati, niti predvidjeti, pa su privrednici iz tog sektora usporili svoje naredne korake, pa nema mnogo stanova u ponudi na najatraktivnijim lokacijama a zbog ovih poremećaja došlo je do neminovnog poskupljenja.

Iz Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore (PKCG) kažu da su od preduzeća u sektoru građevinarstva dobili podatke o poskupljenju pojedinačnog materijala.

“Cijene goriva su veće 35 odsto, asfalta 55 odsto, betona 20 odsto, pijeska 50 odsto, armature 40 odsto te polietilena 40 odsto”, podaci su Udruženja.

Sa druge strane, kako su objasnili, građani koji imaju novac žele da zaštite njegovu vrijednost od evidentne inflacije kupovinom nekretnina, tako da je evidentno veća potražnja za stanovima u proteklih par mjeseci.

“Kada posmatramo izvještaje Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori, kada su u pitanju samo privredni subjekti za prošlu godinu je iznosila 1,22 hiljade eura i viša je 5,6 odsto u odnosu na 2020. godinu, kada je iznosila 1,15 hiljada eura”, kazali su iz PKCG.

Pogođene i javne nabavke

Zbog situacije koja, usljed tako drastičnog skoka cijena građevinskih materijala, trenutno pogađa sektor, najdramatičnije je u oblasti javnih nabavki.

“Naime, privrednici koji su potpisali ugovore u periodu kada su cijene bile mnogo niže, nijesu u mogućnosti da nastave započete građevinske radove”, objasnili su iz PKCG za agenciju Mina business, prenosi Pobjeda.

Sa tim u vezi, PKCG je organizovala direktan sastanak privrede sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja u čijoj su nadležnosti politike javnih nabavki. Na sastanku je definisano nekoliko potencijalnih varijanti za izlazak iz ovakve situacije.

Comments are closed.