Ili nam prodaju, ili nas prodaju: Kako tehnološki divovi zarađuju milijarde

Podijeli

Godine 2021. tehnološki divovi u grupi poznatoj pod nazivom Velika petorka (Big Five) – Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta i Microsoft – ostvarili su zajednički prihod od 1,4 biliona dolara.

Koji su izvori tih prihoda i kako se dijele?

U nastavku ćemo uroniti u glavne načine na koje ovi tehnološki divovi ostvaruju prihod i pogledati koliko su im se prihodi povećali posljednjih godina.

Visual Capitalist nam je pripremio pregled prihoda iz kojeg se zaključuje da postoje dva glavna načina na koja velike tehnološke kompanije ostvaruju prihod:

  • Oni vam ili prodaju proizvod
  • Ili vas prodaju kao proizvod oglašivačima

Apple, Microsoft i Amazon spadaju u prvu kategoriju—kao i većina tradicionalnih kompanija, ove firme nude kupcima fizički (ili digitalni) proizvod u zamjenu za novac. Više od polovine Appleovog prihoda dolazi od prodaje iPhonea, usluge u oblaku (cloud) Azure generišu gotovo trećinu Microsoftovog ukupnog prihoda, a Amazonove internetske trgovine čine gotovo 50% prihoda kompanije.

S druge strane, Meta i Alphabet rade nešto drugačije. Umjesto da prodaju stvarni proizvod, ova dva tehnološka diva većinu svog novca zarađuju prodajom pažnje svoje publike. Gotovo 98% Meta prihoda dolazi od Facebook oglasa, a 81% Google prihoda dolazi od oglašavanja na raznim Google proizvodima.

Međutim, uprkos različitim načinima generisanja prodaje, sve ove kompanije imaju jednu zajedničku stvar: prihodi su porasli posljednjih godina.

Pandemija ubrzala rast

Usred rastuće nezaposlenosti i kaosa izazvanog pandemijom, velika petorka je ipak uspjela da zabilježi značajan porast prihoda.

U 2019. (prije pandemije) kombinovani prihod velikih tehnologija porastao je za 12% . Sljedeće godine, tokom početka globalne pandemije i raznih ekonomskih izazova koji su je pratili, velika tehnologija je i dalje povećala svoj zajednički prihod, i to za 19% .

A u fiskalnoj 2021. godini, velika petorka je zabilježila rast od 27% u kombinovanom prihodu, u odnosu na prethodnu godinu.

Evo kako to izgleda u tabelarnom pregledu:

Kompanija Prihod (2020. fiskalna godina) Prihod (2021. fiskalna godina) Rast (g/g)
Apple 274,5 milijardi dolara 365,8 milijardi dolara 33%
Amazon 386,1 milijardu dolara 469,8 milijardi dolara 22%
Alphabet 182,5 milijardi dolara 257,6 milijardi dolara 41%
Microsoft 143,1 milijardu dolara 168,1 milijardu dolara 17%
Meta 86,0 milijardi dolara 117,9 milijardi dolara 37%
Ukupno 1,1 bilion dolara 1,4 biliona dolara 27%

Kako su te kompanije nastavile napredovanje tokom ekonomskih previranja i globalnog haosa? To je bilo moguće jer su društvene promjene izazvane COVID-19 na kraju podstakle potražnju za proizvodima i uslugama IT tehnologija.

Na primjer, ograničenja kretanja i izlazaka širom svijeta prisilila su ljude da kupuju online, što je uzrokovalo eskalaciju prodaje e-trgovine. Potražnja za prenosnim računarima i uslugama baziranim na cloudu rasla je kako su se kancelarije zatvarale, a firme okrenule na rad na daljinu.

Da li će se rast nastaviti?

Ovih dana su ograničenja u vezi s COVID-19 u većini zemalja ublažena, a svijet se polako vratio u normalu. To, međutim, ne znači da će se rast tehnoloških giganata zaustaviti. Zapravo, promjene u našim radnim i kupovnim navikama uzrokovane pandemijom vjerojatno će se zadržati, što znači da bi povećana potražnja za velikom tehnološkom ponudom mogla biti nastavljena.

Dvije trećine zaposlenih iz globalnog istraživanja reklo je da će njihova kompanija rad na daljinu vjerovatno učiniti trajnom opcijom. Očekuje se da će globalna prodaja e-trgovine stalno rasti tokom sljedećih nekoliko godina kako bi dosegnula 7 biliona dolara do 2025.

Investitor