gold, zlato, sat, sat kula, zlatni sat

Izvinite, kriptofanovi: Zlato je i dalje najsigurnije utočište tokom inflacije

Podijeli

Čini se da bitcoin i druge kriptovalute ipak nijesu digitalno zlato, kako se ranije navodilo..

Cijene bitcoina pale su za više od 15% od početka godine. Ostale “velike” kriptovalute, kao što su ethereum ali i voljeni dogecoin Ilona Maska, takođe su naglo pali ove godine. U međuvremenu, vrijednost zlata je porasla za više od 4% i vratilo se na oko 1.900 dolara po unci, približavajući se rekordnim vrijednostima iznad 2.000 dolara.

CNN piše da ulagači shvataju da su, u vrijeme kada Federalne rezerve agresivno podižu kamatne stope, zlato i drugi plemeniti metali poput srebra i paladijuma bolja zaštita od inflacije.

“Sada je jasno da se bitcoinom trguje paralelno s rizičnom imovinom, a ne kao sigurnim utočištem”, rekao je Ipek Ozkardeskaya, analitičar Swissquotea u izvještaju ranije ovog mjeseca.

“Bitcoin još nije digitalno zlato”, dodao je.

Čak ni Maskova akvizicija Twittera, za koju neki promatrači misle da bi mogla dovesti do još veće promocije kriptovaluta na platformi — ili vijest da će investicioni div Fidelity dopustiti korisnicima da drže bitcoin na svojim penzionim računima, nije bilo dovoljno da podigne cijene kriptovaluta iz njihovog nedavnog pada. Bitcoin je sada ispod 40.000 dolara.

Mnogi stručnjaci ističu da zlato i dalje ima puno prednosti u odnosu na digitalnu imovinu. Sve je veća zabrinutost da bi neumjerena inflacija mogla dovesti do usporavanja ekonomije, što će dodatno povećati zlato.

“Rizici od stagflacije rastu, a geopolitičke napetosti pokazuju malo znakova da rješenje uskoro dolazi. Zlato je istorijski gledano jedan od najjačih stubova u stagflatornom okruženju, u kojem dionice trpe, a robe često povlače”, smatra Luis Strit, viša tržišna analitičarka pri Svjetskom savjetu za zlato.

Analitičari Wells Fargo Investment Instituta takođe kažu da je “tajna” zlata u tome da je fizička roba, univerzalno je priznato i ima jednu četvrtinu volatilnosti u poređenju s bitcoinom, dionicama i drugom imovinom.

Imajući to na umu, analitičari Wells Farga predviđaju da bi zlato ove godine moglo porasti i do 2.100 dolara po unci.

Zlato ne podižu samo povećanja kamatnih stopa i brige o inflaciji. Mejs Mekejn, glavni investicijski direktor u Frost Investment Advisorsu, rekao je da se zlato pojavilo i kao sigurno utočište dijelom zbog zabrinutosti oko ruske invazije na Ukrajinu.

“Kako su događaji u Ukrajini eskalirali, vidjeli smo kako se ulagači okreću zlatu”, napisao je, dodajući da bitcoin i dalje traži “svoju nišu negdje između špekulativne tehnološke imovine i digitalizovane valute”.

S tim u vezi, dobri stari dolar takođe se pokazuje kao bolja investicija od bitcoina i drugih kriptovaluta u ovim nestabilnim vremenima. Indeks američkog dolara ove godine je porastao za oko 6%.

To samo pokazuje da za mnoge ulagače, bitcoin i dalje nije zamjena za zlato ili valute koje podržava država tokom krize.

Investitor