Paying Card, pos terminal

Pandemija promjenila navike: Kartica prije nego keš

Podijeli

Pandemija je u Njemačkoj barem na neko vrijeme promijenila mnoge životne navike, pa i kada je riječ o novcu – rezultati jedne studije pokazali su da sve manje ljudi za plaćanje koristi gotovinu.

Prošle godine Njemci su 38,5 odsto robe u prodavnicama platili kešom, saopštio je u utorak Institut za trgovinska istraživanja (EHI) iz Kelna. U 2019. godini, posljednjoj prije globalne zaraze, gotovinom su platili 46,5 odsto robe.

Udio plaćanja karticama u maloprodaji porastao je sa 50,5 odsto u 2019. na 58,8 odsto u prošloj godini.

Najpopularnija kartica bila je Žirokard (Girocard), nekadašnja EC kartica i njom je plaćeno više od 42 odsto robe. Kreditne kartice potrošači su takođe koristili više nego prije pandemije.

Pandemija je, istovremeno, promijenila ne samo ponašanje pri samom plaćanju već i pri odlasku u kupovinu.

“Zbog ograničenja kontakata, trend je bio da se maloprodaje posjećuju znatno rjeđe, ali da se onda kupuje znatno više, dok se značajan dio kupovina u posljednje vrijeme obavlja preko interneta,” rekli su istraživači.

Prema procjenama stručnjaka za maloprodaju, broj kupovina se smanjio sa 20 milijardi na 16,6 milijardi u roku od dvije godine, dok je prosječan račun porastao za 16 odsto, na 25,90 eura.

dpa/Investitor