prodavnica, store, market, shopping, cart

Da li će trgovci smanjiti cijene: Usvojene manje akcize na gorivo i PDV na osnovne namirnice

Podijeli

Poslanici crnogorskog parlamenta većinom glasova usvojili su predloge izmjena i dopuna zakona kojim se omogućuje smanjenje akciza na gorivo i poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice.

Ovim izmjenama predviđeno je smanjenje akcize na gorivo do 40 odsto, što bi značilo 22 centa nižu cijenu dizela, odnosno 27 centi za benzin, te ukidanje PDV-a za brašno i suncokretovo ulje i smanjenje PDV-a na so sa 21 na sedam odsto.

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet izrazili su, međutim, sumnju da će trgovci nakon ovih izmjena smanjiti maloprodajne cijene propordcionalno sniženju PDV-a, te ukazali da se na cijene goriva može uticati tek za 20 dana. Nove cijene goriva nas čekaju već narednog utorka i one bi, prema prvim procjenama, mogle biti više i do 7 centi po litru.

Ove izmjene koje za cilj imaju pomoć građanima u periodu opšteg povećanja cijena koje traju mjesecima planirane su još ranije, dok je u mandatu bila Vlada Zdravka Krivokapića, ali su ih politički sporovi odgodili sve do sad.