house, housing, houses, real estates, realty, street

Legendarni investitor: Nalazimo se u petom velikom balonu modernog doba

Podijeli

Investitor poznat kao “titan s Wall Streeta”, Džeremi Grantam još prošle godine je upozoravao na “supermjehur” u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da će se berzanski indeks S&P 500 prepoloviti jer era obilježena iznimno rizičnim ponašanjem ulagača dospijeva na naplatu. Sada, suosnivač i glavni investicijski strateg kompanije za upravljanje imovinom upozorava da bi SAD mogle biti usmjerene prema nekretninskoj krizi kako stope na hipoteke budu rasle, a učinci na ekonomiju budu razorne.

Do sada se njegovo predviđanje o S&P 500 pokazalo pronicljivim, mada je indeks koji pominje u padu otprilike 15% od početka godine. Dionice, posebno u tehnološkom sektoru, bile su narušene jer Federalne rezerve nastavljaju da podižu kamatne stope u nadi da će se boriti protiv inflacije koja u ovoj mjeri nije zabilježena u četiri decenije.

Grantam tvrdi da američka ekonomija može preživjeti dramatične padove na berzi, o čemu svjedoči tek blaga recesija oko tehnoloških dionica tokom dotcom balona. No, kada je riječ o krizi tržišta nekrernina, kaže, malo je vjerovatno da će ekonomija proći neoštećena.

“Dotcom balon iz 2000. godine pokazao je da možete proći neokrnjeno, ali Japan i 2008. su pokazali da ne možete tek tako preživjeti ‘stambenu krizu’”, rekao je Grantam za Bloomberg u intervjuu objavljenom u petak.

Grantam je uvjeren da smo usred petog velikog balona modernog doba, nakon kraha Wall Streeta 1929, japanskog balona imovine 1989, eksplozije dotcoma 2000. i globalne finansijske krize 2008.

On tvrdi da su i dionice i stambeno tržište podignuti na neodrživi nivo zbog špekulacija investitora i neodrživo labavih monetarnih politika Federalnih rezervi.

Grantam – koji je dobro poznat po preciznom predviđanju balona i kraha tržišta 2008. – upozorio je krajem prošle godine da stiže “dan D” za tržište nekretnina.

Fortune piše da se sada, s kamatnim stopama za 30-godišnju hipoteku s fiksnom kamatnom stopom koje su prošle sedmice porasle na 5,27%, što je najveći nivo od 2009. godine, vidi da se kritična tačka sve više približava.

Cijene nekretnina porasle su za 19,8% u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci S&P CoreLogic Case-Shillera, američkog nacionalnog indeksa cijena kuća, objavljeni u aprilu.

Brzo povećanje troškova stanovanja navelo je neke tržišne stručnjake da potkrijepe Grantamovo stajalište da je usijano tržište sada na teritoriji mjehura.

Naravno, nijesu svi uvjereni da je tržište nekretnina spremno za dramatičan pad. Mark Zandi, glavni ekonomista u Moody’s Analyticsu, rekao je da, iako je očigledno da će se tržište nekretnina u SAD-u ohladiti do kraja godine, nije vjerovatna značajna korekcija cijena nekretnina.

“Što se tiče cijena kuća, očekujem da će rast ostati ujednačen. U nekim područjima očekujem pad cijena od 5 do 10 odsto”, kazao je Zandi Fortuneu.

Investitor