Lučić: Kompanije digitalizacijom mogu otključati neograničeni potencijal i skrivene prihode

Podijeli

Naše najnovije strateško partnerstvo ostvareno je 2021. s britanskim Vodafonom, pokrivajući Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime smo dobili pristup svim važnim resursima u sferi digitalne transformacije, kazao je u razgovoru za magazin Forbes direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

“To će nam omogućiti povećanje efikasnosti našeg poslovanja, optimizaciju troškova i poboljšanje korisničkog iskustva u narednoj godini, što su naši ključni strateški prioriteti”, dodao je Lučić.

Što se tiče budućnosti, on nove digitalne prilike vidi kao sastavni dio održivije budućnosti ekonomije i društva.

“Digitalizacija može otključati neograničeni potencijal i skrivene prihode za preduzeća i javnu upravu oslobađanjem resursa za važnije zadatke”, dodao je on.

Na pitanje o budućnosti usluga, Lučić kaže da kompanija unapređuje zadovoljstvo kupaca kroz triptih fokusiran na kupca, digitalne inovacije i strasti za izvrsnošću.

“Telekom Srbija je početkom prošle godine osnovao svoj prvi korporativni fond rizičnog kapitala za inovativne start-up ideje, s ciljem ulaganja 25 miliona eura u sljedećih pet godina u start-up u Srbiji i regionu. Čvrsto vjerujem da nove tehnologije kao što su vještačka inteligencija (AI), robotika, internet stvari (IoT), blockchain, kibernetička bezbjednost i veliki podaci imaju potencijal da učine proizvode i usluge široko dostupnim, posebno onima koji se trenutno bore da ih koriste”, dodao je Lučić, koji je dugo godina bio i prvi čovjek crnogorskog Mtela, ćerke kompanije Telekoma Srbija.

Rad na 5G mreži

Trenutno su u toku ulaganja u 5G tehnologiju, jer se očekuje da će Srbija sredinom 2022. održati aukciju za dodjelu frekvencija za novu generaciju mobilnih mreža.

“U decembru 2021. Evropska investiciona banka (EIB) objavila je da će Telekomu Srbija posuditi 70 miliona eura za uvođenje 5G telekomunikacijske mreže i proširenje postojeće 4G mreže širom Republike Srbije, prepoznajući nas kao ključnog tržišnog lidera u regiji”, naveo je Lučić.

Kazao je da kompanija stvara prilike za rast kroz razvoj komunikacijske infrastrukture sljedeće generacije i osiguranje digitalne usluge izgradnjom digitalnog društva za milione ljudi, ‘Srbija 2.0’, “vođeni našim čvrstim uvjerenjem da digitalna tehnologija može ojačati poslovno okruženje u Srbiji”.

“Ova digitalna transformacija neće se dogoditi u jednom danu, jer ide ruku pod ruku s dubokim promjenama u organizaciji, kulturi ili čak poslovnim modelima kompanije. Uprkos izazovima, napravili smo važne korake naprijed, a infrastruktura digitalne povezanosti u zemlji raste i jača. Mobilna širokopojasna mreža četvrte generacije (4G) pokriva više od 90% stanovništva”, kazao je Lučić.