Lionel Mesi

Mesi je najplaćeniji sportista na svijetu

Podijeli

Fudbaler Paris Saint-Germaina, Argentinac Lionel Mesi, najplaćeniji je sportista na svijetu u posljednjih godinu dana, objavio je magazin Forbes.

Popularni sportista je u proteklih godinu zaradio 130 miliona dolara prije oporezivanja, od čega se 75 miliona odnosi na platu dok je od raznih sponzorstava zaradio preostalih 55 miliona dolara, prenose agencije.

Na drugom mjestu je košarkaš Los Angeles Lakersa, Lebron Džejms, sa godišnjom zaradom 121,2 miliona dolara. Zanimljivo je da velika većina njegove zarade, 80 miliona dolara, dolazi od vansportskih aktivnosti.

Kristijano Ronaldo treći je na listi po zaradi sa 115 miliona prihodovanih dolara. Na platu se odnosi 60 miliona, a od sponzora zaradi još 55 miliona dolara.

Još jedan fudbaler je visoko na listi – Brazilac Nejmar, kojem su ukupni prihodi u prošloj godini iznosili 95 miliona dolara, a 70 miliona otpada na platu. Zahvaljujući tome nalazi se na 4. mjestu najplaćenijih sportista današnjice.

Najplaćeniji teniser u protekloj godini bio je Švajcarac Rodžer Federer, koji je od teniskih nagrada zaradio relativno skromnih 700.000 dolara, ali je od sponzorstava i ostalih vansportskih prihoda dobio 90 miliona dolara. Federer je zauzeo 7. mjesto najplaćenijih sportista, po Forbesu.