TOP 5 građevinskih kompanija u CG: Bemax i dalje uzima najveći dio “kolača”

Podijeli

Podgorička kompanija Bemax produžila je na 2021. godinu svoju lidersku poziciju i po prihodima i po neto dobiti.

Prema podacima koje je prikupio Bankar, ukupni godišnji prihodi Bemaxa u 2021. iznosili su 141,27 milion eura, što je skoro trećina ukupnih prihoda cijelog građevinskog sektora koji su iznosili više od 432 miliona. Bemaxovi prihodi iz 2021. su 6 odsto veći nego godinu ranije.

Kompanija međutim bilježi značajan pad neto dobiti u odnosu na godinu ranije. Bemax, čiji je najvredniji projekat gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, na kojem je glavni podizvođač kineskom CRBC-u, prošle godine ostvario je neto dobit od 14,11 miliona eura, što je čak 13,46 miliona ili skoro duplo manje nego godinu ranije.

Ipak, Bemaxov godišnji profit i dalje ima visok udio u ukupnoj dobiti cijelog sektora, jer samo on pravi skoro svaki treći euro ostvaren u građevinarstvu.

Kolika je veličina i značaj Bemaxa u crnogorskom građevinarstvu pokazuje i podatak sa njihovog zvaničnog sajta, gdje se navodi da vrijednost tekućih projekata na kojima je angažovan iznosi više od 358 miliona eura a da je završio projekte vrijedne skoro 436 miliona eura

Zetatrans čvrsto drugi

Po neto dobiti, druga po veličini je podgorička kompanija Zetatrans, koja je u 2021. prihodovala 37,44 miliona eura od čega je 9,5 miliona neto dobiti.

Treći po prihodima je Eurozox, sa 24,4 miliona eura, četvrti je Ramel sa 20,85 miliona a peti Euromix Beton sa prihodima od 18,25 miliona eura.

Euromix je treća najveća kompanija po profitu, sa neto dobiti od 3,65 miliona eura, četvrti je Eurozox sa zarađenih nešto preko milion a peti Ramel sa 957,5 hiljada eura neto dobiti u 2021.