odbor ugostiteljstva pkcg

Nova ideja privrednika: Šta je service charge i da li će povećati cijene usluga u ugostiteljstvu

Podijeli

Problemi sa kojima se turzam svake godine suočava su buka, nesređene plaže, te nedostatak radne snage, istakla je predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Ona je navela jednu ideju koja do sada nije pominjana – service charge ili naknada za udlugu u ugostiteljstvu.

„Insistiramo na promjeni zakona kako bi se uvela kategorija stalnog sezonskog radnika. Service charge je takođe kategorija koja se mora uvesti u zakonodavstvo, kako bi zadržali i stimulisali radnu snagu“, kazala je Drakić na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG.

Kategorija service charge predstavlja naknadu za uslugu, koja bi se obračunavala u određenom procentu na iznos fiskalnog računa. Sredstva sa te pozije bi se koristila isključivo za uvećanje zarade zaposlenih, što bi se dodatno preciziralo internim aktima. To znači i više cijene u ugostiteljstvu, ukoliko bi se poslodavac odlučio na ovu opciju.

Drakić kaže da bi to trebalo definisati kroz poseban poreski tretman i zakonodavni okvir, “da bi koristi imali i država i zaposleni”.

Da je service charge potreban, saglasan je i predstavnik preduzeća Lipska pećina, Tomo Knežević, ističući nedostatak radne snage. On smatra i da je nephodna fiskalna strategija u turzimu, kako se stope poreza ne bi mijenjale ad hoc, već bile predvidljive.

Đurović je u odgovoru na Kneževićevo izlaganje naveo da postoje razlozi za i protiv uvođenja service charge, jer treba imati u vidu da se time povećava i cijena usluga za domaćeg gosta, a ne samo za turiste. On je tražio da PKCG uputi Ministarstvu usaglašeni predlog na ovu temu, koji bi objedinio interes turističke privrede u jedan paket.

Šta je bakšiš, a šta service charge?

Riječ bakšiš ima svoje neformalno značenje u poslovnom okruženju i dovodi se u vezu sa naknadom koju neposredno prima osoblje koje radi u uslužnim djelatnostima: hotelima, restoranima i sl.

Bakšiš (koji se uglavnom daje u gotovini) treba razlikovati od service charge usluge, što znači naknadu za pružene usluge u hotelima, restoranima i sl. koja je dodata na račun korisnika usluge, a koja se naplaćuje kao naknada osoblju koje pruža usluge u hotelima i restoranima.

Na poslodavcu je da internim aktom o poslovanju privrednog društva uredi način i postupak raspodjele iznosa naplaćene naknade (bakšiš ili servis charge) zaposlenima i poslodavcu.

Praksa ostavljanja bakšiša datira jos od 19. vijeka. Dok je u zapadnim zemljama bakšiš dio kulture, gdje je očekivano da se ostavi i do 25% u zemljama jugoistočne Azije davanje napojnice može biti uvreda, kažu iz knjigovodstvene agencije Kontos Consulting.