Ovo su najpopularnije mobilne aplikacije u 2022.

Podijeli

Bilo da pružaju usluge poput dijeljenja vožnje ili se služe kao puki izvor zabave, mobilne aplikacije postale su sastavni dio svakodnevnog života mnogih ljudi.

No, koje su aplikacije najpopularnije među korisnicima ove godine?

Visual Capitalist donosi grafiku napravljenu na osnovu podataka iz nedavnog izvještaja Sensor Towera, sa detaljima 10 najpopularnijih aplikacija širom svijeta u prvom kvartalu 2022, preuzete s Google Play i Apple App Storea.

Prema izvještaju, broj preuzimanja aplikacija u prva tri mjeseca ove godine iznosi 36,9 milijardi, što je povećanje od 1,4% u odnosu na isti period 2021.

Većina od 10 najpopularnijih aplikacija bile su platforme društvenih medija, a one koje pripadaju kompanijama Meta i ByteDance posjedovali su šest od 10 najboljih.

Pogledajte tabelu:

Rang Aplikacija Kategorija
1 TikTok Zabava
2 Instagram Fotografija i video
3 Facebook Društvena mreža
4 WhatsApp Razmjena poruka
5 Shopee Kupovina
6 Telegram Razmjena poruka
7 Snapchat Fotografija i video
8 Messenger Razmjena poruka
9 CapCut Fotografija i video
10 Spotify gmuzika

Četiri Metine aplikacije na popisu su Instagram, Facebook, WhatsApp i Messenger, dok ByteDance posjeduje TikTok i platformu za uređivanje videa CapCut.

Odmah van prvih 10 su Zoom i WhatsApp Business (još jedna aplikacija u vlasništvu kompanije Meta).

TikTokov vijugavi put do vrha

U prvom tromjesečju 2021. TikTok je premašio 3,5 milijardi preuzimanja svih vremena, postavši peta aplikacija (i prva ne-Meta aplikacija) koja je ušla najuži izbor korisnika. Ovo je impresivan rezultat s obzirom da je aplikacija od juna 2020. zabranjena u Indiji. Prije zabrane, Indija je činila 30% preuzimanja TikToka.

Indija nije jedina zemlja koja je zabranila korišćenje TikToka. Pakistan je više puta blokirao TikTok zbog zabrinutosti zbog “neprikladnog” sadržaja. Međutim, zabrane u Pakistanu trajale samo nekoliko dana prije nego što su ukinute, a trenutno Pakistanci mogu pristupiti platformi neometano.

Top 10 aplikacija s najvećom zaradom

TikTok nije samo aplikacija koja se najviše preuzima – to je i aplikacija s najvećom zaradom koja se ne odnosi na igre, pokazuju podaci o prihodima s platformi App Storea i Google Play:

Rank Aplikacija Kategorija
1 TikTok Zabava
2 YouTube Video
3 Disney+ Zabava
4 Google One Produktivnost
5 Tinder Lifestyle
6 Piccoma Knjige
7 Tencent Video Zabava
8 iQIYI Zabava
9 HBO Max Zabava
10 LINE Manga Zabava

TikTok je generisao impresivnih 821 milion dolara prihoda u periodu januar-mart 2022. Platforma za dijeljenje videa bila je aplikacija s najvećom zaradom na App Storeu, a druga po zaradama na Google Playu, odmah nakon Google One-a.

Iako nijedna od Meta platformi nije dospjela na popis 10 najboljih po bruto prihodu, ove platforme zarađuju impresivne sume koje ne moraju nužno ići kroz zvanične platforme za preuzimanje. U 2021. godini, Meta je ostvarila više od 117,9 milijardi dolara prihoda, a više od 97% toga dolazi od reklama.

Dalji rast je siguran

Pandemija je imala ogroman utjecaj na tržište aplikacija. U 2020. potrošnja aplikacija na stvari kao što su premium sadržaji, kupovine putem aplikacije i pretplate porasla je za 30% u odnosu na prethodnu godinu i dosegnula je 111 milijardi dolara .

I dok se ograničenja u vezi s COVID-19 ublažavaju širom svijeta, potrošnja na aplikacije se vjerojatno neće uskoro smanjiti. Do 2025. očekuje se porast potrošnje na 270 milijardi dolara.