Sberbanka, sber

Egzodus direktora: Sberbank napuštaju najvažniji ljudi

Podijeli

Najveći ruski zajmodavac Sberbank saopštio je u ponedjeljak da je otišao jedan od njenih viših potpredsjednika, posljednji izvršni direktor koji je dao ostavku otkako je Moskva poslala vojnike u Ukrajinu u veljači.

Andrey Shemetov, koji je bio dio uprave korporativnog i investicionog poslovanja Sberbanke i nadzirao globalna tržišta kompanije, odlučio je da se posveti “novim projektima”, saopštila je banka.

Izvor Reutersa blizak Sberbanku rekao je: “Andrey je na odmoru već skoro dva mjeseca i rijetko dolazi u banku. Ova odluka je, čini se, donijeta davno.”

Nekoliko ruskih kompanija suočeno je sa problemima u svojim upravama, nakon što je Rusija započela ono što naziva “specijalnom operacijom” u Ukrajini. Sberbank, koja je pala pod neviđene zapadne sankcije, doživjela je nekoliko odlazaka direktora najvišeg profila.

Lev Khasis, prvi zamjenik predsjednika uprave Sberbanke, ubrzao je svoj unaprijed dogovoreni odlazak, a planovi da upravo on postane predsjednik novog holdinga za e-trgovinu su propali, objavio je dnevnik Vedomosti u aprilu.

David Rafalovsky, glavni tehnološki direktor banke, koji je predvodio ambiciozni prodor Sberbanke u digitalne usluge, takođe je otišao, rekao je izvor za Reuters.

Sberbank nije komentarisao te odlaske.

Investitor