bitcoin, crypto

Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute

Podijeli

Bitcoin je pao 40 odsto od aprila, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvještaju od 12. maja, prenosi SEEbiz.

“Područja kriptovalute s povećanom polugom, kao što su decentralizovane financije (DeFi) i stablecoini podržani kriptovalutom, doživljavaju masovne likvidacije, jer postaje jasnije da se svim povišenim cijenama trgovalo na spekulacijama, uz ograničenu stvarnu potražnju korisnika,” navode analitičari.

Nezamjenjivi tokeni (NFT) i digitalno zemljište bili su podložni mnogim špekulacijama i prilivima, navodi se u izvještaju, dodajući da je razlog zašto je većina ljudi kupila ovu imovinu temeljio na očekivanju da će drugi kupac htjeti da ga kupi po višoj cijeni u dolarima. NFT-ovi su digitalna imovina na blockchainu koja predstavlja vlasništvo nad virtualnim ili fizičkim predmetima i može se prodati ili trgovati.

Banka napominje da, iako se na kriptotržištima loše trguje od novembra, bila su šokirana kolapsom trećeg najvećeg stabilnog coina terraUSD (UST) posljednjih dana.

Stablecoini s kriptovalutom postali su važan dio poluge izgrađene unutar DeFi ekosistema, kaže se u bilješci, dodajući da je ovaj događaj doveo do povećane nesigurnosti i nestabilnosti što je rezultiralo “širom ponovnom procjenom gdje bi mnoge cijene kriptovaluta trebale trgovati”

DeFi je krovni izraz koji se koristi za kreditiranje, trgovanje i druge finansijske aktivnosti koje se sprovode na blockchainu, bez tradicionalnih posrednika.

Područja kriptotržišta s najspekulativnijim i najzaslužnijima sada su u fokusu dok kamatne stope rastu na globalnom nivou, a američke Federalne rezerve uklanjaju likvidnost, dodaje se u bilješci.

Ogroman porast tržišne kapitalizacije stablecoina – trideseterostruko povećanje od početka 2020. – takođe je uticao na cijene kriptovaluta, budući da su stabilni coini bili odgovorni za pružanje velike likvidnostii finansijske poluge, navodi banka u bilješci.

Morgan Stanley kaže da se njegovi klijenti pitaju predstavlja li veliki pad cijena kriptovaluta i depegging stablecoina “sistemsiji rizik za šira finansijska tržišta”.