Firma iz Luksemburga otvorila predstavništvo u Baru: Do kraja godine zaposliće 150 ljudi i uložiti 4 miliona eura

Podijeli

Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora koji mogu iskoristiti njene kapacitete za širenje biznisa, kazao je ambasador Luksemburga u Crnoj Gori, Filip Donkel tokom susreta sa potpredsjednikom Privredne komore (PKCG), Pavlom D. Radovanovićem.

Direktor luksemburške kompanije “Artec 3D” Artjom Juhin kazao je da su proširili svoje poslovanje na Crnu Goru i otvorili novu evropsku kancelariju u Baru, koja trenutno zapošljava 50 ljudi. Kancelarija će služiti kao centar za istraživanje i razvoj, a do kraja godine planira zapošljavanje još 100 radnika.

Kompanija “Artec 3D” osnovana je 2007. godine i globalni je lider na polju ručnih i prenosnih 3D skenera, a njihovi klijenti su najpoznatije kompanije iz više od šezdeset zemalja, saopšteno je iz PKCG.

On je potvrdio da Crna Gora, kao ekonomija koja se brzo razvija, predstavlja pravi izbor sa “izuzetnom prirodom, multikulturalnim i multietničkim okruženjem, te dobrom lokacijom za privlačenje visokokvalifikovanih talenata”.

“Poslovanjem u Crnoj Gori žele da daju doprinos njenoj privredi, sa planiranim investicijama od četiri miliona eura za 2022. godinu. Ovim će se omogućiti zapošljavanje novih IT stručnjaka iz naše države i svijeta, doprinijeti lokalnoj infastrukturi i kreiranju novog privrednog ambijenta, čije je cilj stvaranje inovativnog ekosistema, kako bi se privukle internacionalne kompanije da investiraju u Crnu Goru”, navedeno je nakon susreta u PKCG.

Ova kompanija planira da organizuje međunarodne sastanke i konferencije, ljetnje škole, takmičenja, te poslovne inkubatore i programe podrške, pri čemu će joj biti potrebna i institucionalna podrška.

“Ovo predstavlja sjajnu priliku za Crnu Goru, a Privredna komora, kao krovna poslovna institucija, prava je adresa kako bi se identifikovale sve mogućnosti za saradnju. PKCG takođe predstavlja sponu između donosioca odluka i biznis zajednice, u cilju stvaranja preduslova za kreiranja adekvatne ekonomske politike, koja će garantovati predvidivost poslovanja i sigurnost za domaće i strane investitore”, naveo je Radovanović.

Najavljena je i organizacija poslovnog foruma privrednika dvije države, koji će biti održan krajem godine u Luksemburgu.