food, supermarket

Svjetske cijene hrane blago pale u maju

Podijeli

Globalne cijene biljnog ulja i mliječnih proizvoda blago su opale u maju, dok su cijene pšenice, pirinča i mesa živine porasle, kažu podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 157,4 poena u maju, što je pad od 0,6 odsto u odnosu na april. Ipak, u odnosu na maj 2021. godine indeks je veći za 22,8 odsto, piše Nova ekonomija.

FAO indeks prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje.

Indeks cijena žitarica porastao je za 2.2, odsto u odnosu na mjesec ranije, uglavnom zbog cijena pšenice, koja je inače 56,2 odsto viša u odnosu na godinu ranije.

Pšenica je uglavnom poskupjela zvog zabrane izvoza u Indiji, kao i nepovoljne situaciji u vezi sa usjevima u nekim drugim zemljama izvoznicama. Takođe tu su i smanjenje mogućnosti za proizvodnju u Ukrajini.

Indeks cijena biljnog ulja opao je za 3.5 odsto u odnosu na april, ali je i dalje značajno veći u odnosu na prošlu godinu.

Pale su cijene palminog, sunckoretovog, sojinog i ulja od uljane repice. Pad cijena uzrokovan je dijelom zbog toga što je Indonezija ukinula kratkoročnu zabranu izvoza palminog ulja, ali i zbog usporena globalne tražnje za sojinim uljem i uljem od repice zbog povećanih troškova prethodnih mjeseci.

Međutim, FAO indeks cijena mesa je, dostigao je novi istorijski maksimum, i porastao je za 0,6 odsto u odnosu na april. Iako su globalne cijene goveđeg mesa ostale stabilne, a cijene svinjskog mesa pale, povećanje je uzrokovao strmi rast globalnih cijena mesa od živine (ovo zbog poremećaja lanca snabdijevanja u Ukrajini i nedavnih slučajeva ptičijeg gripa).

Indeks cijena mliječnih proizvoda je takođe pao 3,5 odsto u odnosu na april. Najviše su pale cijene mlijeka u prahu zbog neizvjesnosti tržišta povezanih sa pandemijom koronavirusa u Kini.

Kada se radi o cijenama sireva, one zbog snažne maloprodaje i velikih tražnji restorana na sjevernoj hemisferi nijesu značajno opale, iako je oslabljena uvozna potražnja na globalnom nivou. Pale su cijene putera, jer su pojačane izvozne zalihe dovele do manje uvozne potražnje.

FAO indeks cijena šećera opao je za 1,1 odsto u odnosu na april, pošto je izuzetan usjev u Indiji poboljšao izglede za globalnu dostupnost.

Slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, zajedno sa nižim cijenama etanola, takođe je pritiskao svetske cijene šećera na dolje.