autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, bemax

Auto-put tempiraju za 13. jul? Užurbane pripreme kako bi se dionica otvorila na veliki praznik

Podijeli

Svečano otvaranje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, u Vladi pokušavaju da organizuju za Dan državnosti 13. jula, saznaje portal Investitor nezvanično iz Vlade.

Gradnja traje već sedam godina, umjesto projektovane četiri.

“Iako su završni radovi ubrzani nakon zimskog usporenja, ne možemo garantovati da će se to i desiti, ali se trudimo da sve bude spremno za veliku svečanost koju svi tako dugo čekamo”, naveo je izvor, dodajući da su elektroinstalacije na petlji Mateševo trenutno najveći izazov.

Iz Monteputa su saopštili da su završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija.

Govoreći o auto-putu i opremi kojom raspolažu, Andrej Mihailović iz Monteputa naveo je da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci 10 snjegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i ljetnje održavanje.

Raspolažu i sa dva vatrogasna vozila koja su specijalizovana za rad u tunelima, kao i sa dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.

Navedeno će služiti za obezbjeđivanje funkcionisanja saobraćaja na prioritetnoj dionici koja je izgrađena na zahtjevnom terenu.

U pitanju je najskuplji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, koji će nas koštati skoro milijardu eura. Novac smo pozajmili od Kine, odnosno njene EXIM banke. Glavni izvođač radova je takođe kineska kompanija CRBC.

Radovi su počeli 2015, a po prvobitnom ugovoru, trebalo je da se završe 2019. godine. Međutim, složenost posla na zahtjevnom terenu, a potom i pandemija koronavirusa, rok su pomjerali nekoliko puta.