Artec3D

Oglasio se i Artec3D: Napravićemo IT klaster na obali Jadrana i privući još stranih kompanija i talenata u Crnu Goru

Podijeli

Svjetski poznata kompanija – programer i proizvođač 3D skenera i softvera, „Artec 3D”, uspostavlja partnerstvo sa Crnom Gorom i planira da napravi IT klaster na obali Jadrana, saopšteno je iz ove kompanije sa sjedištem u Luksemburgu.

Nova evropska kancelarija te kompanije „Artec Adriatica” smještena je u okolini Bara, a služiće kao centar za marketing, istraživanje i razvoj, podsjeća se u saopštenju dostavljenom portalu Investitor i dodaje da je tim povodom predsjednik „Artec 3D”, Artjom Juhin posjetio Crnu Goru, gdje se sastao sa premijerom Dritanom Abazovićem, generalnim sekretarom Vlade Borisom Marićem i predstavnicima univerziteta u Podgorici.

Dritan Abazović je pozdravio dolazak u Crnu Goru multinacionalne IT kompanije “Artec 3D”, kao i njene planove da otvori desetine novih radnih mjesta u toj zemlji, poručujući da će kompanija imati u tome punu podršku Vlade. Premijer je naglasio da Vlada želi da se u Crnoj Gori pokrenu investicije, stvori predvidiva situacija za investitore i da dodju renomirane svjetske kompanije. Čitaj više

„Drago nam je što pored dosadašnjih filijala u SAD i Kini, uz stalni rast mreže globalno ovlašćenih prodavaca, stvaramo novi evropski centar i uspostavljamo partnerstvo sa Crnom Gorom”, naveo je tokom susreta Juhin.

Poručio je da razvoj “Artec Adriatika” predviđa zapošljavanje i obučavanje lokalnih talenata, “što će visokoprofesionalne timove kompanije proširiti novim stručnjacima za programiranje, istraživanje i razvoj”.

“Programeri za razvoj softvera, matematičari, stručnjaci za kompjutersku obradu vizuelnih informacija i vještačku inteligenciju, mašinski, elektro i optički inženjeri, kao i mnogi drugi profesionalci, pronaći će atraktivno životno i radno iskustvo kada se pridruže našem inovativnom timu na čelu 3D tehnologija”, dodao je Juhin.

Predsjednik “Artec 3D” je najavio do 2024. godine proširenje kancelarije u Crnoj Gori do 300 zaposlenih.

“Naš cilj je stvaranje prvog IT klastera u Crnoj Gori, na obali mora. To će omogučiti stvaranje ekosistema za privlačenje više IT kompanija i talentovanih stručnjaka, kao i stvaranje inovativnog ekosistema za startapove i venčurna ulaganja”, poručio je Juhin.

“Artec 3D” je, kako su naveli, međunarodna kompanija, sa sjedištem u Luksemburgu, kancelarijama u SAD (Santa Klara, Kalifornija), Kini (Šangaj) i Crnoj Gori (Bar). Razvija i proizvodi inovativna 3D rješenja i proizvode. Ima tim profesionalnih stručnjaka za snimanje i obradu 3D površina, kao i biometrijsko prepoznavanje lica.

Proizvodi i usluge kompanije „Artec 3D”, mogu se koristiti u mnogim industrijama, kao što su inženjering, inspekcijski pregledi i nadzori, medicina, mediji i dizajn, zabava, moda, očuvanje istorije, sigurnosna tehnologija i još mnogo toga.

Artec 3D linija prenosnih 3D skenera i preciznog softvera za 3D skeniranje je u širokoj upotrebi u cijelom svjetu. Od pružanja pomoći istraživačima na arheološkim projektima, preko pomoći astronautima u obuci za svemirska putovanja, do pravljenja proteza za osobe sa amputiranim ekstremitetima. „Artec 3D” u potpunosti mijenja način rada industrije, olakšava i ubrzava radne procese i stvara nove mogućnosti, saopšteno je iz kompanije.