Bil Gejts, Bill Gates

Bil Gejts kaže da su kriptovalute prevara za budale

Podijeli

Odavno Bil Gejts nije fan kriptovaluta i nezamjenljivih digitalnih tokena (NFT).

Osnivač Microsofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

“Ti trendovi digitalne imovine sto posto se baziraju na ‘teoriji većih budala'”, rekao je Gejts a prenosi CNN Business.

Gejts se oslonio na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precijenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj cijeni.

Jedna “budala” bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati “većoj budali” od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionisati sve dok ima dovoljno “budala” spremni platiti više. No kad više niko ne želi da kupuje, kako se čini sada, niz se prekida i slijedi značajan pad cijene.

Gejts je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima Bored Apes, šaleći se da će “skupe digitalne slike majmuna veoma poboljšati svijet”. Umjesto toga, Gejts kaže da preferira staromodna ulaganja, prenosi Index.hr.

“Naviknut sam više na ulaganja u imovinu, poput farmi koje imaju proizvodnju ili kompanije koje nude stvarne proizvode”, rekao je.

Gejtsove izjave dolaze u trenutku kada su bitcoin i druge kriptovalute u slobodnom padu. U novembru 2021. godine bitcoin je dosegao vrhunac od 69.000 dolara. Od tada najvrjednija svjetska kriptovaluta izgubila je dvije trećine svoje vrijednosti i danas je na oko 20.000 dolara. Samo od prošle sedmice oslabio je oko 25 odsto, ili četvrtinu vrijednosti.

Gejts je i ranije bio skeptičan prema kriptovalutama. U intervjuu za Bloomberg 2021. rekao je da je jedno kad Ilon Mask i Tesla ulažu u bitcoin, a drugo kad prosječni ulagači slijede njegov primjer.