rich, wealthy, business, businessman

TOP 10 zemalja u koje će se seliti milioneri u 2022.

Podijeli

Očekuje se da će se oko 300 milionera ove godine preseliti na Maltu, prema članku na web stranici konsultantske kompanije Henley and Partners.

“Prognoze u Henley Global Citizens Report-u pokazuju da će prvih 10 zemalja u smislu neto priliva pojedinaca sa visokim nivoom bogatstvom (HNWI) u 2022. biti UAE, Australija, Singapur, Izrael, Švajcarska, SAD, Portugal, Grčka, Kanada i Novi Zeland. Takođe se očekuje da će se veliki broj milionera preseliti i u Maltu, Mauricijus i Monako. S druge strane, 10 zemalja u kojima se predviđa najveći neto odliv HNWI-a su Rusija, Kina, Indija, Hong Kong, Ukrajina, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko, Saudijska Arabija i Indonezija”, stoji u članku Henley and Partnersa.

Malteško izdanje Independenta piše da je kompanija Henley & Partners glavni zagovornik i koncesionar za kontroverznu shemu zlatnih pasoša Malte.

Sličan aranžman imaju i u Crnoj Gori, koja je najavila da će program ekonomskog državljanstva, pod pritiskom EU, ukinuti do kraja godine. Inače, kroz ovaj program je preko 400 stranaca dobilo državljanstvo na osnovu investicija a većinu čine ruski državljani.

I Malta je, inače članica EU, trenutno podvrgnuta evropskim mjerama zbog ovog programa, iako ga lokalna vlada i dalje brani, govoreći da je pitanje dodjele državljanstva u nacionalnoj nadležnosti.

Istraga o shemi – pod naslovom The Passport Papers – razotkrila je kako su podnosioci zahtjeva za “zlatne pasoše” koristili lične veze kako bi dobili državljanstvo, često podnoseći sumnnjive dokumente kako bi ispunili uslov.

Henley and Partners je saopštio da je ‘cunami’ privatnog kapitala napustio Rusiju i Ukrajinu, nakon invazije u februaru.

“Kao što se i očekivalo, Rusija je pretrpjela najveću emigraciju milionera u posljednjih šest mjeseci, s predviđanjem neto odljeva od 15.000 do kraja 2022. – ogromnih 15% njezine HNWI populacije i 9.500 više nego 2019, prije pandemije”, saopštila je kompanija.

Također je zabilježen porast broja HNWI-a koji napuštaju Ukrajinu zbog rata, stoji u izvještaju, a predviđa se da će Ukrajina pretrpjeti najveći neto gubitak u istoriji zemlje – odliv 2.800 milionera.

Investitor.me

Comments are closed.