Turkish Airlines

Turkish Airlines za nedjelju dana prodao 85% karata za Tivat, putnici većinom Rusi

Podijeli

Tokom prve sedmice poslovanja Turkish Airlines je već prodao 85% svojih karata iz Istanbula za Tivat. Struktura putnika na ovoj ruti posebno je zanimljiva jer većina dolazi iz Rusije, rekao je generalni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski.

ExYu Aviation News podsjeća da je Turkish Airlines krajem prošle sedmice otvorio letove između Istanbula i Tivta, čime je taj obalni grad postao deveta destinacija u bivšoj Jugoslaviji.

Avioprevoznik će održavati tri sedmično sezonska ljetna leta između njih, međutim, bilježi se velika potražnja za rutom i nastojaće da doda nove frekvencije.

Linija već dobija snažan uticaj s ruskog tržišta. Prisustvujući prvom letu turskog avioprevoznika za Tivat, izvršni direktor Turkish Airlinesa, Bilal Eksi, rekao je: „Kako počinjemo sa radom na našem drugom odredištu u Crnoj Gori, zemlji s kojom dijelimo istorijske veze, povezujemo Tivat sa 128 zemalja svijeta kao naša 340. destinacija. Kao atrakcija sa svojim prekrasnim položajem, istorijom, bogatom kuhinjom i ljepotom jadranske obale, srećni smo što povezujemo Tivat sa svijetom svojom širokom mrežom letova.”

Dodao je da tri leta sedmično vjerovatno neće biti dovoljna “pa ćemo morati dodati još”.

Turkish Airlines će se na toj ruti direktno takmičiti s Air Montenegrom. Janderoski je branio odluku da se turski nacionalni prevoznik podstakne na početak poslovanja, ističući da bez članstva u IATA-i Air Montenegro ne može sklapati codeshare ugovore, sarađivati ​​sa svojim partnerima ili dovoditi transferne putnike u zemlju.

“To je bio jedini način na koji smo mogli nadoknaditi izostanak letova ukrajinskih prevoznika za ovo ljeto. Aerodrom Tivat ove se godine bori s privlačenjem putnika zbog gubitka ruskih, ukrajinskih i bjeloruskih turista koji su ranije činili glavninu njenog ljetnog prometa. Aerodrom je tokom maja obradio 48.554 putnika, što je 51% manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. U razdoblju od januara do maja kroz svoja vrata ugostilo je 110.847 putnika, što predstavlja smanjenje od 49,5% u odnosu na 2019. godinu”, naveo je Jandreoski.