Ilon Mask, Elon Musk Berlin

Dogecoin je piramidalna šema? Investitor tuži Ilona Maska i traži odštetu od 258 milijardi dolara

Podijeli

Investitor kriptovalute dogecoin Kit Džonson tužio je u četvrtak osnivača Tesle i SpaceX-a, Ilona Maska za 258 milijardi dolara, javlja Reuters.

Džonson koji se smatra prevarenim tvrdi da je dogecoin zapravo Maskova piramidalna šema, kojom je reketirao ulagače i namjerno prvo podigao pa naglo spuštio cijenu ove kriptovalute. On je uz Maska tužio i njegove kompanije Tesla i SpaceX.

“Optuženi su od 2019. bili svjesni da dogecoin nije imao vrijednost ali ga je ipak promovisao u cilju profita od njegovog trgovanja. Mask je koristio svoj položaj kao najbogatiji čovjek na svijetu da upravlja i manipuliše dogecoin piramidnom shemom za profit, izloženost i zabavu”, stoji u tužbi.

Pritužba su objedinjeni i komentari Vorena Bafeta, Bila Gejtsa i drugih investitora koji dovode u pitanje vrijednost kriptovaluta.

Tesla, SpaceX i Maskov advokat nijesu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Džonsonov zastupnik takođe nije odmah odgovorio na Reutersove zahtjeve za komentarom o konkretnim dokazima koje njegov klijent ima ili očekuje da će imati, a koji dokazuju da je dogecoin bezvrijedan i da su optuženi vodili piramidalnu shemu.

Investitor traži odštetu u trostrukoj vrijednosti u odnosu na pad tržišne vrijednosti dogecoina od 86 milijardi dolara od maja 2021. Cilj tužbe je i blokada Maska i njegove kompanije u promovisanju dogecoina i proglašenjem trgovanja ovom digitalnom valutom kockanjem, prema važećim zakonima u SAD.

U žalbi se navodi da je rasprodaja dogecoina počela otprilike u vrijeme kada je Mask gostovao u NBC-jevoj emisiji “Saturday Night Live” i, glumeći fiktivnog finansijskog stručnjaka, dogecoin nazvao “hustle-om”.

Kompanija Tesla je u februaru 2021. saopštila da je kupila 1,5 milijardi dolara u bitcoinu i nakratko ih prihvatila kao sredstvo plaćanja za kupovinu njenih električnih automobila.

Dogecoin se u četvrtak trgovao za oko 5,8 centi, što je pad u odnosu na vrhunac u maju 2021. od oko 74 centa.

Investitor.me