oil, nafta, petrol, platform, worker

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 118 dolara

Podijeli

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 118 dolara budući da su podizanje kamatnih stopa u SAD-u i najava strože monetarne politike u eurozoni potaknuli strah od recesije i slabije potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu nakon podneva bila je niža 2,19 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 117,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,56 dolara nižoj cijeni, od 116,81 dolar.

Tržišta su se na kraju sedmice fokusirala na podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u za tri četvrtine postotnog boda kako bi se obuzdala inflacija.

I Evropska centralna banka (ECB) najavila je da će zbog inflacije podići kamatne stope u julu za četvrtinu postotnog boda. Dodali su da bi ih ponovo mogli podići u septembru, možda i više, podsjećaju agencije.

Zaoštravanje monetarne politike zabrinulo je trgovce koji strahuju od recesije i smanjene potražnje za gorivom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 119,24 dolara, što znači da je bio jeftiniji 1,83 dolara nego dan ranije.

Foto: Oil field photo created by ArtPhoto_studio – www.freepik.com