Tim Kuk Cook, Apple

Direktor Applea vam preporučuje ovu taktiku pri donošenju odluka: “Vaš uspjeh će biti zaslađen”

Podijeli

Izvršni direktor Applea Tim Kuk kaže da postoji barem jedno pitanje na koje vaš iPhone ne može odgovoriti: Kako izgraditi život koji pruža smisao i ispunjenje?

Srećom, i sam Kuk ima nekoliko savjeta na tom planu. Na svečanosti otvaranja Univerziteta Gallaudet prošlog mjeseca u Vašingtonu, Kuk je savjetovao nove diplomante da donose odluke bazirane više na moralnom kompasu nego na bilo kojoj drugoj metrici odlučivanja.

Iz vlastitog iskustva, rekao je Kuk, slijediti vaš interni etički kodeks i fokusirati se na ono u šta istinski vjerujete najbolji je način za postizanje uspjeha – kako na radnom mjestu tako i van njega.

“Znam u svom srcu: ostati vjeran onome ko ste i u što vjerujete jedan je od najvažnijih izbora koje možete donijeti. To će vam pomoći da uspostavite bolje odnose. To će vam pomoći da pronađete više zadovoljstva u svom poslu. A uz malo sreće i puno truda, pomoći će vam da izgradite smisleniji život”, poručio je Kuk.

Dio tog procesa uključuje utvrđivanje vlastitog kodeksa morala, tako da možete imati “duboko razumijevanje ko ste i u šta vjerujete”, rekao je Kuk. Jedan od načina da se to učini, preporučio je: Zamislite nepredvidivu situaciju, a zatim odredite kako biste – u idealnim okolnostima – željeli da reagujete na nju.

“Kada zamišljate svoju budućnost… pitanje koje biste trebalo da postavite nije: ‘Šta će se dogoditi?’, već ‘Ko ću ja biti kad se to dogodi? Nadam se da ćeš biti ljubazan i saosjećajan… Nadam se da ćeš vidjeti da je čudo biti dio nečega većeg od sebe. I magije koja se može pronaći u službi drugih”, poručio je.

Kuk je rekao da ga je “osjećaj smisla” u privukao Appleu davne 1998. Od tada je, dodao je, dao prioritet vlastitim vrijednostima, s fokusom na to da Appleove proizvode učini uključivim, pristupačnim i ekološki osviještenim.

“Naša svrha je uvijek bila stvoriti tehnologiju koja obogaćuje živote ljudi. Zato se trudimo da to što radimo učinimo dostupnim svima, zato se borimo za zaštitu osnovnog prava na privatnost i zato neprestano uvodimo inovacije kako bismo pomogli zaštiti životne sredine i ostavili svijet boljim nego što smo ga našli”, kazao je Kuk.

Cook je završio svoje obraćanje napomenom da je osjećaj zajedništva studenata – posebno onaj koji su izgradili tokom studentskih godina – vrijednost koju ne treba zanemariti.

“Nadam se da ćete biti dobri upravnici planetom na kojoj živimo i učesnici u borbi da je učinimo boljom, ravnopravnijom, dostupnijom, pravednijom. Nadam se da ćete se čvrsto držati zajednice koju ste ovdje izgradili. Jer šta god život donese, vaš će uspjeh biti zaslađen, a zastoji ublaženi”, poručio je Kuk.