prodavnica, shopping, grocery shop, hrana, food

Najbolji u regionu, najgori u EU: Standard građana Crne Gore skočio na 60% evropskog prosjeka

Podijeli

Standard građana u Crnoj Gori poboljšan je u 2021. i zaostajao je 40 odsto za prosjekom Evropske unije, pokazuju procjene evropskog statističkog zavoda Eurostat.

Sa dosegom od 60 odsto evropskog prosjeka, crnogorski građani su prvi u regionu ali da sjutra uđemo u EU, bili bi najgori. Najbliža nam je Bugarska, sa dostignutih 63 odsto prosjeka standarda EU.

Eurostat je objasnio da standard mjeri stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije. Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, vještačkom valutom koja eliminiše razlike u cijenama među zemljama.

Gledajući zemlje regiona, Srbija je na 52% evropskog prosjeka a ostali su ispod 50 odsto: Sjeverna Makedonija sa 49%, Bosna i Hercegovina 41% i Albanija 39%.

Na nivou EU, Luksemburg je i prošle godine bilježio najviši standard, sa 46 odsto iznad evropskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom većim za petinu.

Najbliži su prosjeku Unije Italija, Litva i Kipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španija, Portugal i Rumunija kaskaju za prosjekom oko 15 odsto.

Hrvatska je u grupi zemalja s najnižim standardom u 2021, iskazanim stvarnom osobnom potrošnjom po stanovniku, nižim za 27 odsto nego u EU. U 2020. godini bio je niži za trećinu. U tom se rasponu kreću Litvanija, Mađarska i Slovačka sa standardom oko 30 odsto ispod prosjeka EU.

Za lakši pregled prosjeka, pogledajte mapu koju je sačinio Eurostat: