Berlin. Njemačka,Deutschland, Germany, bridge, Oberbaum Bridge Berlin

Skroman rast njemačke ekonomije u ovoj godini

Podijeli

Rat je sve promijenio – njemačka industrija drastično je smanjila očekivani privredni rast za 2022. Dok je na početku godine Udruženje njemačke industrije (BDI) računalo na 3,5 odsto, sada prognozira rast od tek 1,5 odsto.

“Industrija ima dvostruku krizu – zbog ruske invazije na Ukrajinu i posljedica pandemije,” rekao je predsjednik BDI Zigfrid Rusvurm u utorak u Berlinu.

Oporavak, to jest povratak na stanje od prije pandemije, Rusvurm očekuje najranije krajem godine. Preduslov je da ruski gas i dalje stiže do Zapadne Evrope, “inače slijede katastrofalne posljedice po prerađivačku industriju i recesija naše privrede.”

Iako njemačke kompanije bilježe rekordno velike stope porudžbina, proizvodnja je usporena zbog uskih grla u isporuci materijala.

Neizvjesna privredna očekivanja i sve veća nesigurnost zbog rata usporile su i ulaganja.

Rat je, prema riječima Rusvurma, otkrio “Ahilovu petu” Njemačke kao industrijske zemlje – snabdijevanje energentima, sirovinama i osnovnim tehnologijama. Troškovi guše kompanije, s obzirom na visoku inflaciju zbog naglog porasta cijena energenata i sirovina. Rusvurm je apelovao na vladu da značajno snizi porez i nakdnade za struju.

dpa/Investitor