Bloomberg: Rusiju sati dijele od tehničkog bankrota

Podijeli

Rusija je samo nekoliko sati udaljena od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je uveo Zapad, jer ističe grejs period za plaćanje oko 100 miliona dolara vanjskog duga, objavio je Bloomberg.

Američka agencija navodi da Rusija neće službeno objaviti da nije u mogućnosti da plati obveze, ali ako investitori ne dobiju svoj novac u skladu s dogovorenim uslovima, činjenica nemogućnosti otplate duga biće službeno registrovana.

Bloomberg piše da će se Rusija prvi put nakon 1918. naći u situaciji da ne može da plati svoje dugove, ali i da se tržište sada suočava s jedinstvenom situacijom u kojoj dužnik ima volju i sredstva da plati svoje obaveze, ali to ne može učiniti.

To je zato što Sjedinjene Američke Države (SAD) prošlog mjeseca nijesu obnovile rusku dozvolu za servisiranje vanjskog duga, prenosi SEEbiz.

Rusko Ministarstvo finansija objavilo je prije nekoliko dana da će, uprkos odluci SAD, svoje obaveze prema spoljnim povjeriocima i dalje ispunjavati plaćanjem u rubljama.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je da je moguće pronaći način da se proglasi tehnički bankrot Rusije, ali je istakao da to neće uticati na ekonomiju zemlje.