lufthansa

Lufthansa: Normalizacija avionskog prevoza tek 2023.

Podijeli

Njemačka aviokompanija Lufthansa ne očekuje da će situacija koju je prouzrokovao nedostatak osoblja vratiti u normalu do iduće godine i navela je smanjenje broja letova kao jedino rješenje u ovom trenutku.

“Nažalost, teško da ćemo sada tokom ljeta moći realno postići kratkoročno poboljšanje”, rekao je član uprave Lufthanse Detlef Kayser za list Die Welt, javlja Hina a prenosi AlJazeera Balkans.

To nije problem samo u Njemačkoj, već i u cijelom svijetu, rekao je Kayser. “Očekujemo da se situacija vrati u normalu do 2023. godine”, dodao je.

Lufthansa otkazuje 2200 dodatnih letova u frankfurtskom i minhenskom aerodromu zbog nedostatka osoblja.

I niskobudžetni Eurowings će otkazati letove

Prije dvije sedmice kompanija je objavila da će otkazati 900 konekcija u julu. Očekuje se da će Lufthansina niskobudžetna podružnica Eurowings takođe otkazati letove.

Vrlo rano je već bilo jasno da će nedostatak osoblja biti problem u avioindustriji, rekao je Kayser za novine.

Aerodrom Frankfurt, na primjer, uložio je velika sredstva u zapošljavanje, ali su priznali da nije moguće dobiti dovoljno osoblja tako brzo kao što su se nadali.

Lufthansa i Eurowings planiraju većinom zadržati klasične rute za odmor na rasporedu, dok će se letovi unutar Njemačke i Evrope gdje postoje alternativne mogućnosti putovanja poput željeznice smanjiti.