MSC kupuje kompaniju Port of Adria?

Podijeli

Premijer Dritan Abazović prošle sedmice je kazao da je Vlada zainteresovana da kupi Port of Adriu i ponovo ujedini najveću crnogorsku luku, međutim, azijski mediji prenose da je Mediterranean Shipping Company (MSC) dala ponudu za preuzimanje Global Ports Holdinga na londonskoj berzi, piše Primorski portal.

Prema pisanju Splash – Asia Shipping Media (ASM) iz kompanije Global Ports koja je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da su u toku razgovori sa MSC, a kao rok navodi se 13. jul.

Među 26 svjetskih luka kojima upravlja Global Ports je i dio luke Bar, Port of Adria, koja je 2013 prešla u većinsko vlasništvo turske kompanije.

Global Ports Holding osnovan je 2004. godine. Najveći je svjetski operater luke za krstarenje, a prisutni su na Karibima, azijsko-pacifičkim regijama, Mediteranu uključujući i luku u Crnoj Gori.

MSC, u privatnom vlasništvu porodice Aponte, vodi najveću svjetsku liniju kontejnera, kao i treću najveću liniju za krstarenje na svijetu.

Podsjetimo, turska kompanija „Global Ports“ iz Istanbula kupila je u novembru 2013. za osam miliona eura većinski paket akcija „Kontejnerskog terminala“ Luke Bar.

Ugovor o kupoprodaji 62,1 odsto „Kontejnerskog terminala“ Luke Bar potpisali su u Podgorici predsjednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović, i izvršni direktor turska kompanija „Global Ports“, Saigin Narin.

Iz menadžmenta PoA prošle godine je saopšteno da je većinski vlasnik barske kompanije Port of Adria u potpunosti ispunio obaveze preuzete na osnovu kupoprodajnog ugovora iz novembra 2013. godine, a od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori. Zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan je socijalni program u iznosu od 8,84 miliona eura, što predstavlja 124,5 odsto iznosa na koji se investitor obavezao ugovorom.

Iz Port of Adrie je saopšteno da je, u periodu od 2014. zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan Investicioni program u vrijednosti 14,15 miliona eura, “što je iznad vrijednosti obavezujućih investicija predviđenih kupoprodajnim ugovorom, a koje su iznosile 13,61 miliona eura

Comments are closed.