Goran Đurović

Đurović: Imamo i Ruse sa Zapada koji nijesu pod sankcijama, sele biznis u Crnu Goru

Podijeli

Ne samo Ukrajinci, već i Rusi “sele“ svoje zdrave kompanije u Crnu Goru, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

“Imamo ruskih državljana sa Zapada koji nijesu na listi i koji su zbog nekog ambijenta koji je stvoren tamo gdje su živjeli došli da žive ovdje i onda osjećaju Crnu Goru kao prijateljsku zemlju. Nemaju predrasude i lijepo im je ovdje. Mogu obavljati posao online”, kazao je Đurović u intervjuu Pobjedi.

Podaci govore, prema njegovim riječima, da je u prvih četiri mjeseca bilo 306 miliona stranih investicija, što je najviše u zadnjih četiri godine.

Očekuje da će turistička sezona biti daleko bolja od prošle, ali je pitanje da li će se dostići rezultati iz rekordne 2019, što bi, ako se desi, “bio istorijski uspjeh”.

“Svi trenutni pokazatelji ukazuju da će naš turizam i te kako doprinijeti razvoju ekonomije”.

On se nada da ćemo bez problema “izgurati“ sezonu i da eventualno širenje korone neće negativno uticati na turizam.

Na pitanje sa kojih sve destinacija ove godine očekujemo goste, Đurović je odgovorio da ukrajinsko i rusko tržište postoje.

“Oni odsjedaju u vilama i hotelima i privatnom smještaju, plaćaju zakupe, hrane se po hotelima. Oni su naši gosti. Meni je žao da su u tim okolnostima kod nas, a ne u formi pravih turista, ali mi ih brojčano moramo tretirati kao turiste. Ove godine očekujemo goste iz Skandinavije, Zapadne Evrope, Izraela, Kazahstana”, dodao je Đurović.

On je podsjetio da su ukinute vize na 90 dana za Egipat i Saudijsku Arabiju, odakle takođe očekuju veći priliv gostiju.

“Tržište Kazahstana se, na naše iznenađenje, pokazalo dobro. Nijesmo bili svjesni da je to jedan veliki potencijal i to nam je pokazalo da se ne smijemo uvijek vezivati samo za neka tržišta. Postoje mnoge zemlje u svijetu odakle nam mogu doći turisti i to dobroplatežni gosti”, rekao je Đurović.