Tunel Vjeternik, autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare

Uz Moračicu, Vjeternik je najveći poduhvat na prioritetnoj dionici: Pogledajte kako izgleda najduži tunel na auto-putu

Podijeli

Do zvaničnog otvaranja auto-puta Bar- Boljare, dionice Smokovac – Mateševo, ostalo je još nekoliko dana. Ovaj infrastrukturni projekat bio je izazovan, ali posebno zahtjevna bila je izgradnja tunela Vjeternik, podsjeća RTCG.

Ukupna dužina tunela iznosi 5.891 metar – desna cijev 2.852, a lijeva 3.039 metara. Tokom probijanja pronađeno je oko 100 pećina, što je dodatno otežavalo rad na tunelu.

Tunel je probijen u junu 2018, tri godine nakon početka gradnje auto-puta. Dana kada je probijen, ponosno je saopšteno da su posao udruženo odradili radnici kompanija “Bemax” i kineskog CRBC-a.

Ukupna dužina tunela jeste tri kilomentra po cijevi i kompanija Bemax je probijala tunel sa sjeverne strane dok je kompanija CRBC, kao glavni izvođač i naš partner na ovom projektu probijao tunel sa južne strane.

Po kompleksnosti gradnje, Vjeternik se može pridružiti sada već čuvenom mostu Moračica, na istoj dionici, koja je ponijela slavu i zbog svog spektakularnog izgleda i visine.

Na auto-putu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac–Uvač–Mateševo, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Ekipa RTCG-a sada je imala priliku da prođe kroz tunel, pa pogledajte kako izgleda vožnja nekoliko dana prije zvaničnog otvaranja:

Ako ste propustili:

Pogledajte kompletnu trasu auto-puta od Bara do Beograda