prodavnica, market, supermarket, hrana, food, prehrana, prodavačica

Njemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika, posebno zainteresovani za one sa Zapadnog Balkana

Podijeli

Pandemija i zaključavanja su teško izudarala ugostiteljstvo i mnogo nekadašnjih radnika je iz te branše prebjeglo u trgovinu i usluge, navodi u ponedjeljak Njemački institut za privredu (IW), pozivajući se na sopstvenu studiju.

Naime, od 2020. 216.000 ljudi je napustilo ugostiteljtstvo.

Oko 35.000 se zaposlilo u prodajnim lancima poput Aldija i Lidla, na početnu platu od najmanje 14 eura po satu. Još 27.000 njih je prešlo u transport i logistiku, često radeći usluge poput dostave, a otprilike isto toliko je pronašlo kancelarijski posao.

Pritom, ugostiteljstvo nijesu napustili samo oni koji su tu radili dopunski, skraćeni posao: u 12 mjeseci od juna 2020. do juna 2021. struku je promijenilo skoro 60.000 potpuno zaposlenih, osiguranih radnika, odnosno 10,3 odsto radne snage u branši.

“Ni u jednoj drugoj branši pad nije toliko dramatičan, ni u apsolutnim brojkama, ni udjelom,” navode autorke studije Anika Jansen i Paula Rizijus.

Pozivima njemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljenje kvalifikovane radne snage sada se pridružilo bavarsko Udruženja ugostitelja. Pritom, njemačkim ugostiteljima posebno su interesantni radnici iz država Zapadnog Balkana.

Generalni direktor Dehoge Tomas Gepert je upozorio da bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola iz zemalja izvan Evropske unije “nedostatak radnika unutar Njemačke neće moći da se pokrije.”

dpa/Investitor