Vladimir Lučić, Telekom Srbija CEO

Lučić: U CG smo do sada investirali 400 miliona eura

Podijeli

Kompanija M:tel investirala je 400 miliona eura za 15 godina poslovanja u Crnoj Gori, tokom kojih smo postali lideri u mobilnoj telefoniji i multimediji, saopštio je u intervjuu Pobjedi generalni direktor Telekoma Srbija i predsjednik Odbora direktora M:tela Vladimir Lučić.

Telekom Srbija većinski je vlasnik M:tela sa 51 odsto akcija, dok je Lučić kao dugogodišnji direktor od M:tela napravio najznačajnijeg igrača na crnogorskom tržištu telekomunikacija. U razgovoru koji smo vodili povodom 15 godina poslovanja kompanije, Lučić je kazao da im prihodi konstantno rastu, te da vjeruje da će ove godine preći 80 miliona eura.

“Želja mi je da M:tel postane prvi i u segmentu fiksnog interneta. Blizu smo tog cilja i ubijeđen sam da ćemo ga i ostvariti”, istakao je Lučić.

Na pitanje šta izdvaja kao najveće uspjehe M:tela u prethodnih 15 godina, Lučić je odgovorio da se rijetko može naći primjer u svijetu da je treći operator na već zasićenom tržištu u oštroj konkurenciji uspio doći do pozicije broj jedan.

“To zahtijeva velike investicije na samom početku, jer ako hoćete da budete prvi u mobilnoj telefoniji morate imati pokrivanje kao i drugi konkurenti. Takođe, to je bio slučaj i u fiksnoj telefoniji gdje kao veliki uspjeh smatram izgradnju fantastične optičke infrastrukture do naših korisnika, čime smo Crnu Goru uveli u rang najrazvijenijih zemalja. Naš najveći uspjeh su naši zaposleni, kojih je sada preko 500 u M:tel porodici. Oni jesu naša najveća snaga”, rekao je Lučić, ističući da je ponosan što i za vrijeme korone nijesu smanjivali broj radnika, niti plate.

Kompanija je od 2007. godine investirala 400 miliona eura, od čega su direktne strane investicije, odnosno ulaganje Telekoma Srbija i Telekoma Srpske 147 miliona.

“Ostatak je M:tel investirao iz sopstvenih prihoda. Investirali smo prije svega u jaku mobilnu mrežu, odličnu optičku infrastrukturu, akvizicije malih kablovskih operatora i digitalne servise. U narednom periodu ćemo staviti fokus na razvoj 5G mreže, kao i razvoj digitalnih servisa”, ukazao je Lučić, koji očekuje da M:tel ove godine premaši 80 miliona eura prihoda.

“Prihodi nam kontinuirano rastu i sa 74 miliona eura u 2020. godini imali smo prihod od 78,4 miliona u 2021. Potpuno sam siguran da ćemo ove godine preći cifru od 80 miliona”, optimističan je Lučić.

Govoreći o planovima i kako vidi M:tel u narednih pet godina, Lučić je kazao da imaju velike ambicije u razvoju čitave grupe, pa i samog M:tela.

“Želimo od naše grupe da stvorimo jakog svjetskog igrača u segmentu digitalnih servisa. Dakle, razvojem optičkog interneta, 5G mreže i digitalnih servisa želimo da budemo nosioci digitalne četvrte industrijske revolucije koja dolazi. Moram napomenuti da mi kao grupa, a samim tim i M:tel, imamo strateško partnerstvo sa Vodafonom. Vodafon je najveći svjetski operator i saradnja sa njima će nam omogućiti mnogo bolje cijene opreme, kao i ubrzani razvoj digitalnih servisa baziranih na 5G”, naveo je Lučić, dodajući da je Vodafon najbrže rastuća 5G mreža u svijetu, te da je njihovo iskustvo u ovom domenu veliko.