autoput bar boljare, autoput smokovac mateševo, petlja

Uskoro tender za projektovanje druge dionice auto-puta: Koliko će Srbiji biti potrebno da završi njen dio posla?

Podijeli

Vrlo brzo biće raspisan tender za projekovanje druge dionice od Mateševa do Andrijevice, a kasnije od Andrijevice do Boljara, kazao je za RTCG Andrej Mihailović iz Monteputa.

“Mi se svi nadamo da će to biti brzo završeno. Teren je i dalje težak, ali je lakši od ovoga. Ovo je prioritetna dionica i najteža na ovom našem dijelu auto-puta”, kazao je on.

Svečano otvaranje prve dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, biće upriličeno večeras od 20 sati na naplatnom mjestu Pelev brijeg. TVCG će otvaranje autoputa prenositi direktno na Prvom, Parlamentarnom i Satelitskom kanalu. Sve ćete uživo moći da pratite i putem Radija Crne Gore i RTCG Portala.

Milović je kazao da je izgradnja prve dionice auto-puta bio veliki izazov i za projektante i za izvođače.

Projekti za nastavak autoputa ka Crnoj Gori gotovi za dvije godine

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović izjavio je da će kompletna projektna dokumentacija za nastavak gradnje auto-puta kroz Srbiju ka Crnoj Gori na dionici Požega – Boljare biti završena u narednih godinu i po do dvije.

Ignjatović je rekao, komentarišući današnje puštanje u saobraćaj prvog auto-puta u Crnoj Gori na dionici od Podgorice do Kolašina u dužini od 41 kilometar, da će mu biti velika čast da se provoza tim auto-putem, ali i cijelim auto-putem kada bude završen od Beograda do Bara. Istakao je da će Srbija svakako graditi i posljednju dionicu auto-puta do Crne Gore, do mjesta Boljare i da su već započete aktivnosti radi izrade projektne dokumentacije.

Ignjatović je naglasio da je prilikom nedavne posete crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu potvrđeno da će i Crna Gora sa njihove strane graditi cijeli auto-put do Srbije.

„Čast mi je da doživim da se vozim tim auto-putem, a još će biti veća kada se auto-put u Crnoj Gori spoji sa našim auto-putem kod mjesta Boljare na granici sa Crnom Gorom i da mogu da odem do Bara za pet sati i bezbjedno stignem”, rekao je Ignjatović, prenosi Tanjug.

Dodaje da će uz auto-put biti izgrađen i veliki broj motela i restorana gdje će moći putnici da predahnu i naglasio da će taj auto-put apsolutno imati ekonomsku opravdanost.

„Mi smo u kontaktu sa CRBC, koji zajedno sa nama rade trasu auto-puta do Boljara i ne možemo da se složimo trenutno oko trase kuda treba da ide auto-put do Boljara. Izrada projektne dokumentacije će sigurno gotova za godinu i po do dvije, a gradnja će biti završena onda u narednih četiri ili ili pet godina”, rekao je.

Dodaje da su stručnjaci CIP iz 50 struka uključeni u aktivnosti oko početka projektovanja.

Ako ste propustili:

Pogledajte kompletnu trasu auto-puta od Bara do Beograda