warehouse, worker

Ovo su trenutno najplaćeniji poslovi u Njemačkoj

Podijeli

U dosad najvećoj analizi podataka o platama u Njemačkoj, uporedni portal gehalt.de i platforma za tržište rada StepStone objavili su izvještaj koje profesije obećavaju najbolju plaću, prenosi Fenix magazin.

Prema tim podacima, prosječna bruto plata u Njemačkoj 2021. godine iznosila je 51.009 eura, medijan je 44.074 eura.

Medijan opisuje vrijednost koja se nalazi tačno u sredini svih vrijednosti. To znači da postoji jednak broj nižih i viših plata od medijalne plate.

Medijan stoga nudi posebno značajne informacije o strukturi plata u Njemačkoj, budući da je prosječna vrijednost ponekad pod jakim uticajem posebno visokih ili niskih vrijednosti.

Ne iznenađuje da je, kada su u pitanju najplaćenija zanimanja, prestižna ljekarska profesija daleko na prvom mjestu. Korona kriza je još jednom pokazala koliku važnu ulogu imaju ljekari. Inače, ljudi koji rade u zdravstvu obično zarađuju manje nego u drugim sektorima. Osim prodavača i konsultanata uprave, natprosječne plaće dobijaju i inženjeri te informatički stručnjaci.

Tri najbolje plaćena posla u 2021:

Ljekar: 78.317 eura
Menadžer prodaje: 62.379 eura
Konsultant uprave: 62.119 eura

Plata raste s menadžerskom odgovornošću
Međutim, postoji mnogo više od toga s nekim nazivima poslova: svako ko se „penje“ u korporativnoj hijerarhiji i ima mnogo odgovornosti za osoblje, u skladu s tim je dobro plaćen. Zaposleni s rukovodećom odgovornošću zarađuju bruto prosječnu platu od 86.300 eura, odnosno gotovo dvostruko više od zaposlenih bez odgovornosti za osoblje.

Samo oko pet odsto Nijemaca zarađuje šestocifreni iznos plate. Prema ocjeni portala za plate, stručnjaci i rukovodioci vode na ljestvici.

Iznenađujuće, na vrhu liste su menadžeri za ljudske resurse. Ali mnogim kompanijama sada treba kvalifikovanih zaposlenika. Svako ko zna kako zadržati kvalitetne ljude je tražen.

Pet najplaćenijih radnih mjesta u 2021:

Direktor ljudskih resursa: 145.600 eura
Glavni finansijski direktor: 143.500 eura
Direktor prodaje: 125.300 eura
Član uprave: 124.800 eura
Direktor kompanije: 104.000 eura